Τζ. Μάτις: Η Ρωσία αμφισβητεί την ειρηνική μεταπολεμική τάξη πραγμάτων

Τζ. Μάτις: Η Ρωσία αμφισβητεί την ειρηνική μεταπολεμική τάξη πραγμάτων

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις κατήγγειλε σήμερα τις «ατασθαλίες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη που θα επιδείξουν σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός κράτους μέλους.

Σε ομιλία του στο Γκάρμις- Παρτενκίρχεν της Βαυαρίας με την ευκαιρία της 70ης επετείου του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μάτις κατηγόρησε τη Ρωσία πως επέλεξε «να αμφισβητήσει την ειρηνική και ασφαλή μεταπολεμική τάξη πραγμάτων».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των Ρώσων πολιτών, ο υπουργός προσέθεσε ότι «ο ηγέτης τους δεν θα βελτιώσει την τύχη τους ούτε θα αναζωπυρώσει την ελπίδα τους μέσω των ατασθαλιών του πέρα από τα ρωσικά σύνορα».

Ο Μάτις δεν διευκρίνισε σε τι ακριβώς αναφερόταν, όμως προφανώς εννοούσε τόσο το σενάριο απόπειρας επηρεασμού των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ρωσία σε αυτή.

Η δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ «είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ στις 9 Ιουνίου, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπήρχε ως τότε, λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων του σχετικά με την «απαρχαιωμένη» Βορειοατλαντική συμμαχία.  

Τέλος, υπενθύμισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να βοηθά ως το 2020 την επέκταση του ΝΑΤΟ στο ανατολικό μέτωπο απέναντι στη ρωσική απειλή, καθώς και την πρόθεση να υπάρξει αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή