Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Εκστρατεία κατά του αφηγήματος

Κύριε διευθυντά
Στην επιστολή της (27/11) με τίτλο «Βάλτε ένα τέλος στο “αφήγημα”» η φιλόλογος κα Φόνη Ρεπούλη εκφράζει την έκπληξή της για την κατάχρηση της λέξης «αφήγημα» στην πολιτική και δημοσιογραφική γλώσσα τον τελευταίο καιρό. Συμμεριζόμενος τις αντιρρήσεις της, θέλω εντούτοις να προτείνω μια εξήγηση. Επειδή οι πολιτικοί γνωρίζουν ενδόμυχα και ανομολόγητα ότι όσα διακηρύττουν ή υπόσχονται δημόσια πόρρω απέχουν από τη ρεαλιστική δυνατότητα (ή και την επιθυμία τους) να τα πραγματοποιήσουν, επιλέγουν να «αφηγούνται», κοινώς να παραμυθιάζουν το ακροατήριό τους. Και όποιος κατάλαβε.

Αντωνης Παπαγιαννης, Ιατρός – Θεσσαλονίκη

Οι Συντηρητικοί και το Στέμμα

Κύριε διευθυντά
Ο ακαταπόνητος «Φιλίστωρ» –που επιλέγει και σχολιάζει κρίσιμα γεγονότα του παρελθόντος–, ανατρέχοντας στην ανάδειξη του Νέβιλ Τσάμπερλαιν στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας (28-05-1937), αντιγράφει από το αντίστοιχο φύλλο της «Κ» τον τρόπο που ο τελευταίος έγινε πρωθυπουργός και στη συνέχεια αρχηγός των Τόρις («Κ» 30-05-2017, σελ. 2).

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι το Στέμμα, με τον ορισμό πρωθυπουργού, όταν αυτός προήρχετο από τις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος, επέβαλλε, ουσιαστικά, τον εκλεκτό του και ως αρχηγό του, αφού το κόμμα επικύρωνε πάντα τη βασιλική επιλογή. Aυτό συνεχίστηκε και επί των ημερών της βασιλίσσης Ελισάβετ. Ετσι αναδείχθηκε, τον Ιανουάριο του 1957, στην πρωθυπουργία, ως διάδοχος του σερ Αντονυ Ηντεν, ο Χάρολντ ΜακΜίλαν, ο οποίος, αργότερα, εξελέγη αρχηγός των Τόρις (Tories).

Η τελευταία εφαρμογή της αρχής αυτής στη συνταγματική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας επισυνέβη τον Οκτώβριο του 1963, όταν η βασίλισσα, μετά την παραίτηση ΜακΜίλαν, ονόμασε πρωθυπουργό τον 14ο κόμη του Χιουμ, μέχρι τότε υπουργό Εξωτερικών. Ο τελευταίος, κάνοντας χρήση της πράξεως «Περί Ομοτίμων (Peerage Act)», που μόλις είχε τεθεί σε ισχύ (Ιούλιος 1963), παραιτήθηκε από τον τίτλο του ομοτίμου και, υιοθετώντας το όνομα σερ Αλεκ Ντάγκλας-Χιουμ, κέρδισε μία κενή έδρα σε αναπληρωματικές εκλογές στη Σκωτία, καθιστάμενος έτσι μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων και στη συνέχεια αρχηγός του κόμματος.
Οταν τον Ιούλιο του 1965 παραιτήθηκε της ηγεσίας των Τόρις, ο διάδοχός του, Εντουαρντ Χιθ, υπήρξε ο πρώτος αρχηγός που επελέγη από το κόμμα. Τούτο συνιστά βαθιά αλλά και ουσιαστική μεταβολή στα συνταγματικά θέσμια του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού, έκτοτε, οι Συντηρητικοί εναρμονίστηκαν με την ουσιώδη αρχή της αυτονομίας των πολιτικών κομμάτων και ο αρχηγός τους επιλέγεται ανεξάρτητα από τις όποιες επιθυμίες και επιλογές του Στέμματος.

Ιωαννης Κ. Θεοδωροπουλος, Δικηγόρος

Παλαμάκια και σκουπίδια

Κύριε διευθυντά
Είναι δύο θέματα που με ταλανίζουν από την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, από την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουνίου, όταν το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποίησε μία από τις πολύ σπάνιες συνεδριάσεις του. Την ίδια μέρα στην «Καθημερινή» δημοσιεύεται πρωτοσέλιδη φωτογραφία με τη λεζάντα να λέει: «Τα σκουπίδια άρχισαν να σωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων δήμων της χώρας» (Στους μεγάλους δήμους –με πληθυσμό άνω των 50.000– ζουν 6,59 εκατομμύρια κάτοικοι, το 61% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.) Εκτοτε, έως σήμερα, οι σωροί έγιναν από βουναλάκια, οροσειρές. Οι κίνδυνοι για την υγεία και την οικονομία της χώρας και εμάς, των κατοίκων της, είναι προφανείς.

Αιτία γνωστή: η βία των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας των δήμων. Είχαν (έμμεσα) ως αίτημα την παραβίαση συνταγματικής διατάξεως. Και η κυβέρνηση (των συριζανέλων) τους περιπαίζει. Παίζει εν ου παικτοίς. Προσωπικά με περιτριγυρίζει η απορία: τόσα σκουπίδια, τόσα δηλαδή αποφάγια και πράγματα για πέταμα, από έναν λαό που βιώνει ανθρωπιστική κρίση; Αιτιολογούνται; Και όμως! Με το επιχείρημα ότι θα μας βγάλει από ανθρωπιστική κρίση εκλέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν διατυμπάνιζε ο αρχηγός του; Ως προς την παραπάνω αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο, έγινε σε αυτό κάτι που δεν συνηθίζεται σε δημοκρατικές χώρες: θερμό χειροκρότημα (παλαμάκια). Τούτο, δύο μόνο εξηγήσεις μπορεί να έχει: ή χειροκρότησαν αυτάρεσκα τους εαυτούς τους για την «ευτυχή» (καμαρώνουν) κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους άσπλαχνους δανειστές μας! (Στην Ελλάδα η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από την κυβέρνηση, την οποίαν αποτελεί το υπουργικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Αρθρα 26 και 82 του Συντάγματος.) Ή τη χώρα την κυβερνάει ένα και μόνο πρόσωπο, που έφερε εις πέρας αυτό το κατόρθωμα και κοκορεύεται. Γι’ αυτόν τα παλαμάκια. Κιμ Γιονγκ Ουν. Σας λέει κάτι; Είναι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Μόλις ανοίξει το στόμα του, βροχή το χειροκρότημα!

Νικ. Λ. Γ. Λιναρδατος

H E.E., η ΔΕΗ, η αγορά ενέργειας

Κύριε διευθυντά
Αφού παρά τη γραπτή μας διάψευση επιμένετε για ύπαρξη επαφής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη ΔΕΗ, αν και γνωρίζετε ότι ουδέποτε, τουλάχιστον επί των ημερών μας, έχουμε εκδώσει ανακριβή ανακοίνωση, σας διαβεβαιώ και προσωπικά ότι οι πηγές σας σάς παραπλανούν, προφανώς για τους δικούς τους λόγους. Καμία τριμελής αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επισκέφθηκε τα γραφεία μας στις 13 Ιουνίου, όπως σας «πληροφόρησαν».

Κανένα ταξίδι μου στις Βρυξέλλες και καμία συνάντησή μου με την κ. Σελίν Γκάουερ, διευθύντρια της DG Comp, έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα. Την κ. Γκάουερ την επισκέφθηκα για τελευταία φορά στις 4 Αυγούστου του 2016, όπου, όπως είχα ανακοινώσει τότε, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και τη ΔΕΗ.

Με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία, με κανένα μέσο, μετά την έρευνα στα γραφεία μας τον παρελθόντα Φεβρουάριο, με εξαίρεση χθεσινή επικοινωνία του εξουσιοδοτημένου νομικού μας συμβούλου, στο πλαίσιο της οποίας τους τέθηκε υπόψη το δημοσίευμά σας και η αναστάτωση που υπήρξε στο επενδυτικό κοινό.

Με όλη μου την εκτίμηση και τον σεβασμό για την εφημερίδα σας, σας προτρέπω να ελέγξετε τη σκοπιμότητα, αν δεν πρόκειται για ασυγχώρητη επιπολαιότητα, των συγκεκριμένων πηγών πληροφόρησής σας.

Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και διευθύνων  σύμβουλος ΔΕΗ

Εκτελωνισμός δύο ταχυτήτων

Κύριε διευθυντά
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στον εκτελωνισμό δεμάτων, άνω των 45 ημερών. Μετά επανειλημμένες προσπάθειες διακρίβωσης του προβλήματος, η εξήγηση που δόθηκε από την υπηρεσία ΕΛΤΑ του Αερολιμένα, που διακινεί τα δέματα μετά τον εκτελωνισμό, ήταν ότι εκτελωνίζονται κατά προτεραιότητα οι αποστολές που διακινούνται μέσω ιδιωτικών μεταφορικών εταιρειών.

Η αιτιολογία είναι ότι οι εταιρείες πληρώνουν υψηλότερα τέλη. Αυτή η διάκριση αποτελεί κατάφωρη πριμοδότηση των ιδιωτικών εταιρειών εις βάρος του απλού πολίτη και των δημόσιων ταχυδρομικών υπηρεσιών, με σημαντικά περιθώρια διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων μεταξύ ιδιωτικών φορέων και της αρμόδιας υπηρεσίας. Εως πότε αυτό το κράτος θα αποτελεί βαρίδι στην εξυπηρέτηση του απλού πολίτη;
Ιωαννης Ταφλαμπας, Δρ πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ