Θωμόπουλος: Σταμάτησε η αιμορραγία των καταθέσεων

Θωμόπουλος: Σταμάτησε η αιμορραγία των καταθέσεων

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των «στρατηγικών» κακοπληρωτών υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ σημείωσε το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων –τα οποία φτάνουν το 45% του συνόλου δανείων– προσθέτοντας ότι η νέα νομοθεσία και τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί αυξάνουν τις δυνατότητες των τραπεζών για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Θωμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη σταθεροποίηση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα σημειώνοντας την ανακοπή της «αιμορραγίας» καταθέσεων, οι οποίες τους τελευταίους 18μήνες παραμένουν λίγο-πολύ σταθερές. Σημείωσε ακόμα ότι κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση (Νοέμβριος 2015) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, όπως προσδιορίστηκαν από το δυσμενές σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους. Ολα αυτά βοήθησαν στο να μειωθεί η εξάρτησή τους από τη στήριξη του δημόσιου τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή