«Καλοδεχούμενος» ο Ερντογάν στη σύνοδο του G20

«Καλοδεχούμενος» ο Ερντογάν στη σύνοδο του G20

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ετοιμη να καλωσορίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ως «σημαντικό προσκεκλημένο», κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου, δήλωσε χθες η γερμανική κυβέρνηση, παρά την απόφαση του Βερολίνου την Πέμπτη να ακυρώσει άλλες δημόσιες εμφανίσεις του Τούρκου προέδρου στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν διέθετε καμία πληροφορία ή ένδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παρευρισκόταν στη σύνοδο κορυφής του G20, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία προσβλέπει στην παρουσία του.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αποτελεί για μας σημαντικό προσκεκλημένο και ότι καλωσορίζουμε την παρουσία του στη σύνοδο του G20», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Το ζήτημα της ασφάλειας παραμένει στην πρώτη θέση των ανησυχιών των γερμανικών αρχών, ενόψει της συνόδου στο Αμβούργο.

Η επιλογή της πόλης

Η Αγκελα Μέρκελ επέλεξε, όμως, συνειδητά το Αμβούργο για τη διεξαγωγή της συνόδου, αντί κάποιου απομακρυσμένου θερέτρου όπως είναι το Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του G7 πριν από δύο χρόνια. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν φοβάται τις μεγάλες διαδηλώσεις, καθώς σέβεται το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

«Είμαστε μια χώρα στην οποία το δικαίωμα της διαδήλωσης είναι ιερό. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία και αυτό ισχύει και για τις ημερομηνίες διοργάνωσης του G20», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί, με εκπαιδευμένους σκύλους, άλογα και ελικόπτερα θα αναπτυχθούν στην πόλη στις όχθες του Ελβα. Οι Αρχές αναμένουν διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι σχεδιάζουν να περικυκλώσουν το συνεδριακό κέντρο της Φιλαρμονικής.

Η αστυνομία ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του κουρδικού κόμματος PKK και Τούρκων εθνικιστών, στο περιθώριο της συνόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή