ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή ναυτική περιπολία για ΗΠΑ και Φιλιππίνες

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων διεξήγαγε σήμερα κοινή ναυτική περιπολία στα νησιά των νότιων Φιλιππίνων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ολοένα και πιο έντονη παρουσία των ισλαμιστών ανταρτών και την πειρατεία στην περιοχή.

Το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ USS Coronado μαζί με τη φιλιππινέζικη φρεγάτα BRP Alcaraz πραγματοποίησαν περιπολία στη θάλασσα Σούλου, όπου έχουν σημειωθεί από το 2015 πολλές πειρατείες εναντίον εμπορικών πλοίων.

«Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις μας με το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων μαρτυρούν τη δέσμευσή μας στη συμμαχία και στην αποτροπή της πειρατείας και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων», ανέφερε ο ναύαρχος Ντον Γκάμπριελσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι μαχητές που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Μαλαισίας και την Ινδονησίας για να συνδράμουν τους ισλαμιστές που κατέλαβαν πριν πέντε εβδομάδες την πόλη Μαράουι στο νησί Μιντανάο των νότων Φιλιππίνων.

Η ναυτική περιπολία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, πρόσθετε η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών με τις ΗΠΑ στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκειμένου να αποφύγει να πλήξει τις σχέσεις της χώρας του με το Πεκίνο, το οποίο τη διεκδικεί. Ωστόσο χαιρέτισε τη συνεργασία στον νότο εξαιτίας της αυξημένης δραστηριότητα των ανταρτών.

Πριν δύο εβδομάδες η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες πραγματοποίησαν κοινές περιπολίες στα ίδια ύδατα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ