ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Ορόσημο η απόφαση του Eurogroup - Εχουμε δρόμο έως τον Αύγουστο του 2018

Τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω της οποίας επιρρίπτει μεταξύ άλλων ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις για τις περικοπές στις συντάξεις σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η ουσία της συνέντευξης του κ. Σόιμπλε δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κανάλι «Ε» και πρόσθεσε ότι «ο Σόιμπλε δεν μας εξήγησε γιατί δεν βγήκαμε από τα πρώτα μνημόνια, δεν μας είπε ότι ήταν λανθασμένα».

Σχετικά με την αναφορά του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση, καθώς επίσης και για το ότι αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα». «Ο λόγος είναι», τόνισε, ότι «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».

«Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;», σημείωσε. «Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;. Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. Διότι, πρόσθεσε, «είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση». «Δεν είναι έτσι τα πράγματα», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απόφαση «ορόσημο» σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «έχουμε δρόμο έως τον Αύγουστο του 2018».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθεί η κυβέρνηση καθημερινά με προσοχή τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων» χαρακτηρίζοντας εφικτή την έξοδο στις αγορές.

«Η συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία ήταν αμέσως θετική», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα την πτώση των ελληνικών ομολόγων και την αξιολόγηση από τον οίκο Moody΄s, o οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και το αξιόχρεο των τραπεζών.

Σημείωσε δε πως «η αξιολόγηση για πρώτη φορά κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα» και πως «η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα καθυστέρησε την αξιολόγηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να φέρει άλλα θέματα στην πολιτική ατζέντα. Είπε επίσης ότι η πραγματική πολιτική κατάσταση δεν είναι αυτή που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Αναγνώρισε τέλος ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπεί».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ