ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία, βασικό κέντρο εισόδου των μεταναστών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Προσφυγικό, Ιταλία

ΡΩΜΗ. Πολιτικοί της Γαλλίας, της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσαν χθες ότι σκοπεύουν να στηρίξουν ενεργά την Ιταλία στη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της. Στόχος τους είναι αφενός η καλύτερη χρηματοδότηση του λιμενικού σώματος της Λιβύης, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι φεύγουν από τα λιμάνια της Αφρικής, και αφετέρου η ταχύτερη επανεγκατάσταση αυτών όταν φτάσουν στις ιταλικές ακτές.

Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία και η Γερμανία δεν απάντησαν άμεσα στο αίτημα της Ιταλίας να επιτρέψουν σε σωστικά σκάφη τον κατάπλου και σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, προκειμένου η Ιταλία να «απαλλαγεί από μέρος της πίεσης». Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν στο Παρίσι με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. σε θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν έκανε λόγο για ένα νέο σχέδιο με στόχο τη δίκαιη διανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., το οποίο θα συζητηθεί στο Ταλίν την Πέμπτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ιταλία το μόνο που χρειάζεται «είναι περισσότερη στήριξη από τους θεσμούς και κατανομή των ευθυνών». Κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να είναι δυνατόν «να παραμείνει βιώσιμη η κατάσταση στη χώρα και να μη δημιουργηθούν προστριβές και οργή ανάμεσα στα μέλη μια κοινωνίας η οποία έχει διαχειριστεί την κρίση υποδειγματικά».

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ιταλία έχει γίνει το βασικό κέντρο εισόδου για την Ευρώπη, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν φτάσει στις ακτές της 82.000 πρόσφυγες, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 33% σε σχέση με πέρυσι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ