Με 10 εκατ. δολάρια αποζημιώνει ο Καναδάς πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο

Με 10 εκατ. δολάρια αποζημιώνει ο Καναδάς πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καναδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην τρόφιμο του Γκουαντάναμο, Ομάρ Κχαντρ και θα τον αποζημιώσει με 10 εκατομμύρια δολάρια για κακοποίηση που δέχθηκε κατά τον εγκλεισμό του.

Ο Κχαντρ συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2002, σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες. Πήγε στο Αφγανιστάν με τον πατέρα του, μέλος της Αλ Κάιντα, ο οποίος τον έθεσε μαθητευόμενο σε μια ομάδα βομβιστών, που συμμετείχε σε επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων. Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μια μάχη με πακιστανικές δυνάμεις το 2003.

Δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία ενός αμερικανού στρατιωτικού γιατρού και έγινε ο νεότερος τρόφιμος, που φυλακίστηκε ποτέ στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στην Κούβα. Ωστόσο, αργότερα, ο Κχαντρ ανακάλεσε, ενώ υποστήριξε ότι είχε υποστεί υπερβολικά κακή μεταχείριση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάνθηκε το 2010 ότι ο Καναδάς είχε παραβιάσει τα δικαιώματά του, καθώς είχε αποστείλει πράκτορες για να τον ανακρίνουν, κοινοποιώντας τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Ο Κχαντρ πέρασε μια δεκαετία στο Γκουαντάναμο, προτού επιστρέψει στον Καναδά το 2012 για να εκτίσει την εναπομείνασα ποινή του και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση το 2015. Πλέον 30 ετών, ο Κχαντρ έκανε μήνυση στην Οτάβα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Καναδός Πρόεδρος Τζάστιν Τριντό, που βρισκόταν στην Ιρλανδία, είπε ότι η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Είναι η σωστή απόφαση, δεδομένης της σκληρής και άδικης μεταχείρισης, που υπέστη ο κύριος Κχαντρ, με την συνενοχή του καναδικού κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου των Καναδών μουσουλμάνων

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή