ΚΟΣΜΟΣ

Με 10 εκατ. δολάρια αποζημιώνει ο Καναδάς πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η καναδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην τρόφιμο του Γκουαντάναμο, Ομάρ Κχαντρ και θα τον αποζημιώσει με 10 εκατομμύρια δολάρια για κακοποίηση που δέχθηκε κατά τον εγκλεισμό του.

Ο Κχαντρ συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2002, σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες. Πήγε στο Αφγανιστάν με τον πατέρα του, μέλος της Αλ Κάιντα, ο οποίος τον έθεσε μαθητευόμενο σε μια ομάδα βομβιστών, που συμμετείχε σε επίθεση κατά αμερικανικών στρατευμάτων. Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μια μάχη με πακιστανικές δυνάμεις το 2003.

Δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία ενός αμερικανού στρατιωτικού γιατρού και έγινε ο νεότερος τρόφιμος, που φυλακίστηκε ποτέ στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στην Κούβα. Ωστόσο, αργότερα, ο Κχαντρ ανακάλεσε, ενώ υποστήριξε ότι είχε υποστεί υπερβολικά κακή μεταχείριση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάνθηκε το 2010 ότι ο Καναδάς είχε παραβιάσει τα δικαιώματά του, καθώς είχε αποστείλει πράκτορες για να τον ανακρίνουν, κοινοποιώντας τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Ο Κχαντρ πέρασε μια δεκαετία στο Γκουαντάναμο, προτού επιστρέψει στον Καναδά το 2012 για να εκτίσει την εναπομείνασα ποινή του και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση το 2015. Πλέον 30 ετών, ο Κχαντρ έκανε μήνυση στην Οτάβα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο Καναδός Πρόεδρος Τζάστιν Τριντό, που βρισκόταν στην Ιρλανδία, είπε ότι η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Είναι η σωστή απόφαση, δεδομένης της σκληρής και άδικης μεταχείρισης, που υπέστη ο κύριος Κχαντρ, με την συνενοχή του καναδικού κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου των Καναδών μουσουλμάνων

Πηγή: Reuters

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ