Ραγδαία μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων μετά τη συμφωνία

Ραγδαία μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων μετά τη συμφωνία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις του 2ετούς και του 10ετούς κρατικού ομολόγου, ακριβώς 13 μέρες μετά τη συμφωνία του Eurogroup για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά οι κρατικές εκδόσεις χρέους έχουν επιστρέψει στο χαμηλότερο σημείο απόδοσης από την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής τους στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων (ΗΔΑΤ).

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του ομολόγου λήξης 17/4/2019 υποχώρησε στο 3,40% που είναι νέο χαμηλό 7,5 ετών (Ιανουάριος 2010). Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου –που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου 2027– διαμορφώθηκε χθες στο 5,25% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014. Ταυτόχρονα, το spread (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στις 478 μονάδες βάσης που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το α΄ εξάμηνο του 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες παρατηρήθηκε και αύξηση των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούσαν τον τίτλο που λήγει το 2019.

Μια πρώτη ανάγνωση για το τι σημαίνει αυτή η ραγδαία αποκλιμάκωση του 2ετούς ομολόγου και 10ετούς ομολόγου που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, θα πρέπει να αποδοθεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι ξένοι διαχειριστές αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Επίσης, για τους επενδυτές έχει εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και ο πολιτικός, αφού σε περίπτωση εκλογών την παρούσα κυβέρνηση θα διαδεχθεί η Ν.Δ. που δεν θα ανατρέψει τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Ωστόσο, ο βαθύτερος λόγος αυτής της εξέλιξης είναι πως το 2ετές ομόλογο θα αποτελέσει το όχημα της εισόδου της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2014, καθώς θα προταθεί στους κατόχους του να το ανταλλάξουν με κάποιο άλλο μεγαλύτερης διάρκειας που θα εκδοθεί, πιθανότατα 5ετίας. Αν δεν γίνει η ομολογιακή έκδοση αυτό τον μήνα, η δεύτερη επιλογή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η ομολογιακή έκδοση να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τον Αύγουστο οι αγορές υπολειτουργούν, ενώ ο Σεπτέμβριος δεν προσφέρεται για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί στις 7 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και θα υπάρξει εξ αυτού μια αναταραχή στις αγορές, καθώς οι επενδυτές πρέπει να αποτιμήσουν την επίπτωση και να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους. Δεύτερον, στις 24 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές. Το Βερολίνο δεν θα συμφωνήσει να γίνει κάτι που έχει τον κίνδυνο να αποτύχει (και μια έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα έχει πάντα αυτό το ρίσκο) στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες.

Αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση σημειώθηκε χθες και στα τέσσερα εταιρικά ομόλογα του Χ.Α. Ειδικότερα, η τιμή του ομολόγου του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 102,05 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 2,70% από 3,09% την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ η απόδοση του ομολόγου της Μυτιληναίος υποχώρησε στο 3% από 3,03% της προηγούμενης συνεδρίασης. Η τιμή του ομολόγου της Sunlight –θυγατρική του ομίλου Π. Γερμανού– διαμορφώθηκε στα 100,65 λεπτά και η απόδοση υποχώρησε στο 4,02% από 4,11% της συνεδρίασης της Δευτέρας, ενώ η απόδοση του Housemarket υποχώρησε στο 4,52% από 4,57% της προηγούμενης συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή