Σαρκοζί σε Μέρκελ: «Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα»

Σαρκοζί σε Μέρκελ: «Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Le Monde, περιέγραψε στιγμές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των σχέσεών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. «Μπορούν να με κατηγορήσουν για πολλά, όχι όμως ότι δεν είχα προβλέψει την κρίση», είπε, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει από την κ. Μέρκελ ήδη από τον Αύγουστο του 2007 να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της Ομάδας των 8 (G8) τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Σαρκοζί σημείωσε ότι «η κ. Μέρκελ είναι αξιόλογη ηγέτις, αλλά έχει την τάση να περιμένει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού. Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, για παράδειγμα, η Γερμανία δεν ήθελε πρόγραμμα βοήθειας. Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα, είπα στην καγκελάριο, προκειμένου να την πείσω πως όσο περισσότερο περιμένουμε για να βοηθήσουμε την Αθήνα τόσο πιο δαπανηρό θα είναι».

Κέρδη για τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια

Στο ύψος των 6,761 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό της εγχώριας αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην αρχή του β΄ 6μήνου του 2017. Στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, από τις 20 κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, οι 17 έκλεισαν με κέρδη, οι 2 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα μετοχικά α/κ διεθνή με 1,20%, τα μετοχικά α/κ αναπτυγμένων αγορών με 0,89% και τα funds to funds μετοχικά με 0,61%. Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης είχαν μόνον τα 3 σύνθετα α/κ Absolute Return και το ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται σε ομολογιακούς κρατικούς τίτλους αναπτυσσομένων χωρών.

Διαγραφή της μετοχής του «Αστέρα Βουλιαγμένης»

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα για το Χ.Α. και η μετοχή του ξενοδοχείου «Αστέρας Βουλιαγμένης». Είναι η τρίτη διαγραφή μετοχής από το ξεκίνημα της χρονιάς, αφού έχουν προηγηθεί η Τράπεζα Κύπρου στις 20 Ιανουαρίου και η μετοχή της Kleemann Hellas στις 21 Απριλίου 2017. Ακολουθούν μέσα στον Ιούλιο οι διαγραφές των μετοχών της Ιονικής Ξενοδοχειακής και των Μαρμάρων Κυριακίδης, φθάνοντας πλέον τις 5 εισηγμένες που έχουν διαγραφεί με τη συμπλήρωση του επταμήνου Ιανουάριος-Ιούλιος του 2017.

Και ο ταβερνιάρης φοβέρα θέλει…

Δείγματα συμμόρφωσης εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στους νησιωτικούς προορισμούς από τις επιχειρήσεις. Ταβέρνες, μπαρ και αναψυκτήρια έχουν αρχίσει να εκδίδουν αποδείξεις, υπό τον φόβο του 48ωρου λουκέτου. Μετά την Κρήτη, σε δύο ακόμη επιχειρήσεις στην Υδρα επιβλήθηκε το μέτρο του λουκέτου και, όπως φαίνεται, η εντολή είναι να εφαρμόζεται άμεσα η νομοθεσία, η οποία τελικά δημιουργεί τεράστια ζημία στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, στη Νάξο ένας επαγγελματικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον συναδέλφων τους που εκδιώξαν τους ελεγκτές. Οπως όλα δείχνουν, μερικές φορές και ο άγιος φοβέρα θέλει.

Διεκδικούν αποζημιώσεις λόγω μεταναστευτικού

Tην παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητεί με επιστολή της η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων σε όσες ξενοδοχειακές και κατ’ επέκταση τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού αποδεδειγμένα επλήγησαν το 2016 από το μεταναστευτικό και σε όσους εργαζομένους τους είτε δεν επαναπροσλήφθηκαν είτε απολύθηκαν λόγω μείωσης της ζήτησης. Ενδεικτικά, η ένωση αναφέρει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ από 77.000 το 2014 μειώθηκαν σε 31.000 το 2016. Επίσης, σημαντική πτώση σημείωσε και η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων. Οι 53 προσεγγίσεις με 34.000 επιβάτες που είχε το νησί το 2014 περιορίστηκαν στις 29 προσεγγίσεις πέρυσι, με 14.000 επιβάτες. Σε ό,τι αφορά τη φετινή πρόβλεψη, αναμένονται μόλις 4 προσεγγίσεις με περίπου 1.500 επιβάτες. Παράλληλα, οι αφίξεις των Τούρκων μειώθηκαν από 50.659 το 2015 σε 41.357 το 2016, λόγω καθυστέρησης έναρξης του πιλοτικού προγράμματος για τις θεωρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή