Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη 0,18% έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, έπειτα από τις απώλειες που σημειώθηκαν στις πέντε από τις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις. Την περαιτέρω άνοδο των τιμών των μετοχών εμποδίζει, εκτός των άλλων, η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,13%, ο γαλλικός Cac 40 κατά 0,1% και ο δείκτης Ftse-100 στο Λονδίνο κατά 0,14%. Εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο δείκτης Ftse-Mib υποχώρησε κατά 0,44%.

Στη Wall Street, οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής έως τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όπου τελικά υπήρξε διχογνωμία για την πορεία του πληθωρισμού και για την πολιτική αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον. Οπως αναφέρεται στα πρακτικά, οι ήπιες πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται ότι θα επιμείνουν στην αμερικανική οικονομία. Λίγο πριν από το κλείσιμο, ο δείκτης Dow Jones εμφάνιζε οριακές απώλειες (-0,02%) και ο δείκτης S&P 500 κέρδη 0,11%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές τεχνολογίας στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει εδώ και έναν μήνα κατά 5%, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών για τη συνεχή άνοδό τους. «Η τεχνολογία παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις εδώ και πολύ καιρό. Οπότε δεν θα πρέπει να προβληματίζουν οι πρόσφατες απώλειες», σχολιάζει ο Ράντι Φράντερικ, διευθυντικό στέλεχος στην Charles Schwab.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», αφού στοιχεία της Thomson Reuters Oil Research έδειξαν αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο. Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κατά 3,57%, στα 45,39 δολ. το βαρέλι, τερματίζοντας την άνοδο που είχε σημειωθεί επί οκτώ συναπτές συνεδριάσεις. Παρομοίως, η τιμή του Brent έχασε πάνω από 3,4% και κινήθηκε στα 48,09 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με την Thomson Reuters Oil Research, οι εξαγωγές από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα 25,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντανακλώντας άνοδο 450.000 βαρελιών από τον Μάιο.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών BP και Royal Dutch Shell στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 1,56% και 1,35%, αντίστοιχα. Περιορισμένες ήταν χθες οι διακυμάνσεις του ευρώ στο 1,1342 δολ. από 1,1347 δολ. το βράδυ της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή