ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της Κύπρου να είναι κυρίαρχο κράτος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Είμαστε ακόμα στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από την Ελβετία, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Ξέρετε ότι την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται σε αυτά δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος να βρίσκεται υπό πίεση τρίτων χωρών»

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε:

«Ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα και του απαντήσαμε. Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος - μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος - να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ