ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί για το Κυπριακό: Ευθύνες για το αδιέξοδο των συζητήσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Μουσταφά Ακιντζί επέρριψε  σήμερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το αδιέξοδο στη διάσκεψη για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι επιχείρησε να μετατρέψει την διάσκεψη «σε μια διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έπρεπε να επιμείνει στη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις».

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι παρά τα βήματα καλής θελήσεως της Τουρκίας στο πεδίο της ασφάλειας, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέφυγε να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Εξάλλου, ο Ακιντζί είπε ότι αποχωρεί ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε (σ.σ: αυτό είναι προγραμματισμένο για το τέλος Ιουλίου, γιατί θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην Νορβηγία) «και δεν θα έρθει αντικαταστάτης».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε επίσης, ότι ενώ η τουρκική πλευρά αναζητούσε λύση, η ελληνοκυπριακή «είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες της».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της γενιάς του και εύχεται οι επόμενες γενιές να σημειώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, δήλωσε ότι ο ίδιος πραγματοποίησε «άνοιγμα» στο εδαφικό. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως ισχυρίστηκε, κατάθεσε έγγραφο με το οποίο απέρριπτε την εκ περιτροπής προεδρία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, τροποποίησε τη θέση της ζητώντας ανταλλάγματα στον χάρτη και στο ζήτημα της ασφάλειας (μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις).

Τις τελευταίες ώρες της διάσκεψης, η ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τον χάρτη του Σχεδίου Ανάν, ανέφερε ο Ακιντζί, ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατά τους ισχυρισμούς του, δεν αποδέχθηκε τη συνολική επανεξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Γιλντιρίμ: Δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση σε ασφάλεια και εγγυήσεις

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε μετά τη λήξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό ότι δεν μπορεί να υπάρξει «χαλάρωση» στην ασφάλεια ή τις εγγυήσεις, καθώς πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη παλαιότερων προβληματικών καταστάσεων στο νησί. 

Ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε πως η Άγκυρα θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο εάν ο ΟΗΕ ή κάποιος άλλος οργανισμός επιδιώξει την μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ