ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στις Ορθονιές Ζακύνθου - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν κάψει από χθες το βράδυ χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, στο χωριό των Ορθονιών Ζακύνθου.

Η πύρινη λαίλαπα έχει μετατρέψει σε στάχτες τα υπέροχα δάση των ορεινών της Ζακύνθου που αποτελούσαν πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο αλλά και ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου.

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς η μεγάλη θερμοκρασία έκανε πιο δύσκολες τις συνθήκες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγω για καταστροφή άνω των 3.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλη ήταν η βοήθεια που έφτασε στην Ζάκυνθο από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, με το τελευταίο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφτασαν στο νησί 9 πυροσβεστικά οχήματα από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία με περίπου 20 πυροσβέστες.

Παράλληλα κατέφθασαν δύο πεζοπόρα τμήματα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών με 9 άτομα έκαστο, ενώ με C-130 τα ξημερώματα της Τετάρτης έφθασαν στην Ζάκυνθο από την Θεσσαλονίκη, 30 πυροσβέστες.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς πάνω από 80 πυροσβέστες, 30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 3 υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Με το πρώτο φως της ημέρας, τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενίσχυσαν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, και 2 αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Τέλος, όσο αφορά την ηλεκτροδότηση των χωριών Ορθωνιών και Μαριών, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από χθες το βράδυ στο σημείο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Οπως αναφέρει το imerazante.gr η πόλη της Ζακύνθου «πνίγηκε» από τους καπνούς ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Στο κτίριο του Δημαρχείου του τέως Δήμου Αλυκών έχει στηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων από τους τοπικούς φορείς και την Πυροσβεστική ώστε να συντονιστούν όλες οι ενέργειες.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ