Ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τον υιό Τραμπ

Ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τον υιό Τραμπ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ αποδέχθηκε ασμένως να συναντηθεί με πρόσωπο που του παρουσιάστηκε ως «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης», με αποστολή τη διαβίβαση «επίσημων ντοκουμέντων και πληροφοριών» που θα βοηθούσαν την εκστρατεία του πατέρα του και θα έβλαπταν τη Χίλαρι Κλίντον, ισοδυναμεί με πραγματική πολιτική βόμβα. Εγείρει πλήθος ερωτημάτων για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα του υιού Τραμπ και άλλων εμπλεκομένων, όπως ο κουνιάδος του Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ίσως και ο ίδιος ο πρόεδρος. Τα νέα στοιχεία ανέκυψαν σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής της υπόθεσης Τραμπ – Ρωσία. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να υπερβάλουμε τη σημασία τους: οι έρευνες έχουν ακόμη να διανύσουν μακρύ δρόμο μέχρις ότου υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις ευθύνες του Ντ. Τραμπ τζούνιορ ή οποιουδήποτε άλλου.

Οι δικαιολογίες περί συνάντησης ρουτίνας είναι ξεκάθαρα ανοησίες. Ως νομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας, εργαστήκαμε επί δεκαετίες σε πολιτικές εκστρατείες. Ποτέ δεν ακούσαμε μια προσφορά αυτού του είδους. Αν είχαμε ακούσει κάτι τέτοιο, θα επιμέναμε να ενημερωθεί προκαταβολικά το FBI. Το ίδιο θα έκανε οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος δικηγόρος προεκλογικής εκστρατείας, αξιωματούχος ή και εθελοντής ακτιβιστής με κάποια πείρα.

Κι αυτό γιατί οι κίνδυνοι να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε μεμονωμένα άτομα ή και συλλογικά στους υπεύθυνους της προεκλογικής καμπάνιας είναι προφανείς και μεγάλοι. Περιλαμβάνουν ποινικά ή αστικά αδικήματα για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας. Η νομοθεσία απαγορεύει να δεχθεί κανείς οτιδήποτε έχει πραγματική αξία από μια ξένη κυβέρνηση ή έναν ξένο πολίτη.

Τα υποτιθέμενα ρωσικά «ντοκουμέντα» θα ήταν παράνομη –και πολύτιμη– συνεισφορά από μια ξένη κυβέρνηση.

Επειτα, τίθεται το ερώτημα αν ο ενθουσιασμός που εκφράζει ο υιός Τραμπ στα emails του μαρτυρούν συναίνεση του επιτελείου Τραμπ να δεχθεί τη ρωσική βοήθεια. Εδώ έχουμε κάτι ακόμη σοβαρότερο από την παραβίαση της νομοθεσίας για χρηματοδότηση της εκστρατείας, καθώς μπαίνει στο παιχνίδι η νομοθεσία περί συνωμοσίας. Παρότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να κρίνουμε, ο υιός Τραμπ και άλλοι ενδέχεται να εκτεθούν και σε κατηγορίες για συνωμοσία που συνδέεται με κατασκοπεία, ανάλογα με το τι είδους παράνομες πληροφορίες διακινήθηκαν και με το κατά πόσον είχαν οι ίδιοι συναίσθηση της όποιας κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

Αναφορικά με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό ήταν ενήμερος. Η συνάντηση έγινε στον πύργο Τραμπ, έναν όροφο κάτω από το αρχηγείο της εκστρατείας του. Να πιστέψουμε ότι τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του ενεπλάκησαν χωρίς να του πουν τίποτα;

Βρισκόμαστε μόνο στη μέση του δρόμου ως προς τις έρευνες για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας. Συσσωρεύονται ενδείξεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είδους αδικήματα έλαβαν χώρα, αν έλαβαν χώρα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι έρευνες από τον ειδικό ανακριτή και το Κογκρέσο, χωρίς παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο ή αλλού.

* Οι αρθρογράφοι είναι διακεκριμένοι νομικοί και χρημάτισαν επικεφαλής των δικηγόρων του Λευκού Οίκου για θέματα δεοντολογίας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους του νεότερου, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή