Σημειώσεις από ένα όνειρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ονειρεύεται μια συγγραφέας; Τις γάτες της; Τα αγαπημένα της πρόσωπα σε περίεργες καταστάσεις; Ένα φίδι να τη δαγκώνει ή ένα δόντι να πέφτει; Την περασμένη Τρίτη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το νέο πόνημα της Ζυράννας Ζατέλη με τίτλο «Τα τετράδια ονείρων». Δεν αποτελεί μέρος της γνωστής τριλογίας της, δεν είναι καν μυθιστόρημα, είναι οι σημειώσεις από τα όνειρά της! Πόσο περίεργο μπορεί να είναι αυτό;

«Έκοβα μ’ ένα τσεκούρι ξύλα και τα έβαζα μέσα σ’ ένα καλάθι. Μου άρεσε αυτή η δουλειά, μ’ ευχαριστούσε να βλέπω ότι χειρίζομαι με άνεση το τσεκούρι, σχεδόν όπως ο μπαμπάς, οι θείοι μου. Ήταν εκεί και μια μεγάλη εγκυκλοπαίδεια με κόκκινο δερματόδετο εξώφυλλο, και της δίνω κι εκεινής μια τσεκουριά!» διαβάζουμε στο νέο της βιβλίο.

Τσεκούρι; Αυτομάτως φαντάστηκα τη λεπτή καταξιωμένη συγγραφέα να κυκλοφορεί στο Κουκάκι –εκεί μένει– με τα μοβ ρούχα και τα πύρινα κόκκινα σγουρά μαλλιά της, κρατώντας ένα τσεκούρι. Χαμογέλασα. Τα «Τετράδια ονείρων» είναι ένα παράξενο και απρόσμενο λογοτεχνικό έργο, όπου  τα αινίγματα του υποσυνείδητου της Ζυράννας Ζατέλλη, οι πιο μύχιες εικόνες της από το μαγικό σύμπαν των ονείρων της –που άλλωστε αποτελεί τη μαγιά της πεζογραφίας της– ανακατεύονται με το χάος της καθημερινότητας. 

Υ.Γ. Κοίταξα σε ένα ονειροκρίτη τι σημαίνει «τσεκούρι». To astropedia.gr γράφει: «Είναι σημάδι πως θα απολαύσετε τους καρπούς των αγώνων σας. Αν δείτε πως το χρησιμοποιούσατε για να κόψετε ξύλα, σημαίνει πως σύντομα θα εμφανιστεί στη ζωή σας ένας καλός και ωφέλιμος άνθρωπος. Αν δείτε πως το χρησιμοποιούσατε για λόγους εργασίας, σας περιμένουν μεγάλα κέρδη». Της το ευχόμαι ολόψυχα.  

Ζυράννα Ζατέλη, «Τετράδια ονείρων», εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 240, 15,90 ευρώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή