Γιούνκερ: Οφείλουμε όλοι σεβασμό στην Ελλάδα

Γιούνκερ: Οφείλουμε όλοι σεβασμό στην Ελλάδα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στον Αριστοτέλη, θερμά λόγια για το «σπουδαίο» έθνος της «μικρής» Ελλάδας και με σαφή πρόθεση να σηματοδοτήσει με την ομιλία του την «αλλαγή σελίδας» στη χώρα, δέχθηκε την τιμή της χθεσινοβραδινής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι «μεγάλη τιμή» που του επιδίδεται ένας τέτοιος τίτλος και ακόμα μεγαλύτερη επειδή προέρχεται από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, που φέρει και το όνομα του μεγάλου φιλοσόφου. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πυρήνας της διδασκαλίας του Αριστοτέλη είναι να μη χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας αυτά που μας ενώνουν», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέφθηκε και πάλι την Ελλάδα. «Σε όλη μου τη σταδιοδρομία προσπάθησα να βοηθήσω την Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι μια «μικρή χώρα», αλλά «ένα μεγάλο έθνος».

«Οφείλουμε όλοι σεβασμό στην Ελλάδα», τόνισε, αφήνοντας αιχμές ότι «δεν σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Κάνοντας αναφορές στην «υπομονή» του ελληνικού λαού, αλλά και όσα έπρεπε να περάσει τα τελευταία χρόνια, διαμήνυσε ότι είναι στιγμή «να γυρίσουμε σελίδα». «Και η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή ακριβώς αυτό κάνει. Σημειώνει οικονομική ανάπτυξη, εμφανίζει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, βαδίζει μπροστά», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος πέταξε για τη Θεσσαλονίκη απευθείας από το Κίεβο, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπό του Μαργαρίτη Σχοινά.

«Θα τα καταφέρουμε»

Αναφορές έκανε ο τιμώμενος και στους πιο αδύναμους της κοινωνίας, «αυτούς που πληρώνουν το τίμημα», ενώ επανέλαβε τον σεβασμό του απέναντι στον ελληνικό λαό. «Κινούμαστε προς το μέλλον μαζί. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε», κατέληξε συγκινημένος, σημειώνοντας ακόμη ότι το σχέδιο Γιούνκερ προχωράει στην Ελλάδα. Νωρίτερα, προλογίζοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας τον χαρακτήρισε «εξέχοντα Ευρωπαίο φιλέλληνα, στο πρόσωπο του οποίου τιμάμε την Ευρώπη». «Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!», καλωσόρισε από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Βέλλιος. Παρόντες στην τελετή, εκτός από τον πρωθυπουργό ήταν ακόμη ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, οι Γιάννης Μπουτάρης και Γιώργος Καμίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα, στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα. «Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε στα τέλη του 2015, το έλλειμμα κινούνταν σε επίπεδο του 5,1%, είχε ακολουθήσει πτωτική πορεία. Πλέον, ναι, η χώρα σας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», σημείωσε. Οπως είπε, «το είχαμε υποσχεθεί και έφτασε η στιγμή να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας». Και επισήμανε ότι οφείλει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό που έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή