Πέθανε ο Κινέζος νομπελίστας Λιου Σιαομπό

Πέθανε ο Κινέζος νομπελίστας Λιου Σιαομπό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Πέθανε χθες σε ηλικία 61 ετών ο Κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νομπέλ Ειρήνης και φυλακίστηκε από τις κινεζικές αρχές για τη δράση του. Ο Λιου αποφυλακίστηκε πρόσφατα για λόγους υγείας και νοσηλεύτηκε στην επαρχία Λιαονίνγκ, καθώς έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ στην τελική φάση. Ο Λιου Σιαομπό ήταν προηγουμένως φυλακισμένος επί οκτώ χρόνια για «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης. Εγινε ο πρώτος νομπελίστας Ειρήνης ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον Γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί. Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων και οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Λιου, ο οποίος καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών για «υποκίνηση της ανατροπής της κρατικής εξουσίας», είχε συμβάλει στη σύνταξη της λεγόμενης «Χάρτας 08», η οποία καλεί να υπάρξουν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Πρόσφατα, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Αντερσεν, επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία. «Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του Κινέζου διαφωνούντα, προσέθεσε η ίδια σε δήλωσή της η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την οδύνη τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο Κινέζος καλλιτέχνης Αϊ Ουέι Ουέι και η καγκελάριος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή