Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών Ν. Παππά και στην Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας με ζητούμενο τον σχεδιαζόμενο διαγωνισμό του ΕΣΡ για τις 7 άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΕΙΤΗΣΕΕ ερμηνεύονται «ως προσπάθεια των μεγαλοκαναλαρχών να εκπέμπουν είτε εντελώς δωρεάν ή έναντι εξευτελιστικού για το δημόσιο συμφέρον τιμήματος».

Οι θέσεις που κατέθεσε η ΕΙΤΗΣΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση αδειών από το ΕΣΡ ύστερα από αίτηση, συνολικό τίμημα 12 εκατ. ευρώ για τις άδειες και τις συχνότητες και αλλαγή του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος. Το ζήτημα της ύπαρξης νόμιμων αδειών λειτουργίας «είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναγκαιότητα καταβολής εύλογου τιμήματος για την εκχώρηση άδειας λειτουργίας και εκπομπής, αλλά και τη χρήση του σπάνιου δημόσιου πόρου του φάσματος», δηλώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Αναφορικά με την πρόταση της Digea – ΕΙΤΗΣΕΕ για την υιοθέτηση του μοντέλου μετάδοσης DVB-T2 που επιτρέπει τη χωρητικότητα περισσότερων τηλεοπτικών προγραμμάτων, το υπουργείο απαντά πως «παραμένει υποχρέωση της πολιτείας να συνεκτιμά το σύνολο των επιπτώσεων της εκάστοτε μετάβασης στους καταναλωτές». Η Digea επανήλθε αναφέροντας πως είναι «μονόδρομος για τη χώρα να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία DVB-Τ2 για την τηλεόραση». «Σε διαφορετική περίπτωση», υπογραμμίζει «λόγω του διεθνούς συντονισμού και τη χρήση της τεχνολογίας DVB-T2 από τις όμορες χώρες, η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει σπάνιο εθνικό πόρο που είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή