Γαλλογερμανική σύμπραξη στους αιθέρες

Γαλλογερμανική σύμπραξη στους αιθέρες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν να αναπτύξουν από κοινού ένα ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τον στόλο των δύο χωρών. Αυτό ανακοινώθηκε στο Παρίσι ύστερα από κοινή γαλλογερμανική συνεδρίαση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για τη δημιουργία νέας γενιάς μαχητικών. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσέθεσε ότι μέχρι τα μέσα του 2018 θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα χρονοδιάγραμμα και πως πρόκειται για ένα από τα πολλά σχέδια που είναι σημαντικά, όπως π.χ. η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Αυτήν τη στιγμή, η Μπούντεσβερ χρησιμοποιεί Γιουροφάιτερ, ενώ η Γαλλία, μεταξύ άλλων, έχει Ραφάλ ως μαχητικά αεροσκάφη. Με το πρώτο υπήρξαν κατά το παρελθόν προβλήματα και οι εφημερίδες είναι γεμάτες αρνητικά πρωτοσέλιδα, εξαιτίας ακριβώς αυτών των τεχνικών ελαττωμάτων. Η Μέρκελ είπε πως μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μακρόν η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία. Βασικό σημείο συνεννόησης είναι επίσης η ενίσχυση της Ε.Ε., ώστε να θωρακιστούν η ασφάλεια και η οικονομική πρόοδος. Η καγκελάριος ανέφερε σχέδια όπως η ψηφιακή οικονομία και η υποστήριξη της Αφρικής. Στα υπό συζήτηση θέματα είναι επίσης μια κοινή φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις.

Ο Μακρόν κατέληξε ότι και οι δύο χώρες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, εναντίον κάθε μορφής προστατευτισμού και οιουδήποτε ντάμπινγκ. Εξίσου αποφασισμένος δήλωσε στο θέμα της μετανάστευσης, προτάσσοντας την ανάγκη μιας Ευρώπης, που προστατεύει. Εξέφρασε την ευχή να εμφανιστεί η Γαλλία πολύ πιο ανθρώπινη και πρόθυμη στον τομέα της υποδοχής μεταναστών.

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης εθίγη από αμφότερους τους ηγέτες την Πέμπτη στο Παρίσι. Στόχος τους, η εμβάθυνση της συνεργασίας στο εσωτερικό της νομισματικής ένωσης. Η καγκελάριος όμως επιφυλάχθηκε να αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει εξασφαλίσει την εντολή της νέας Βουλής. «Αυτό δεν μπορώ να το κάνω σε ένα δωμάτιο χωρίς αέρα», είπε για να δικαιολογήσει την απουσία κοινών προτάσεων από τις δύο χώρες.

Τέλος, ο Μακρόν φάνηκε να ανακαλεί δηλώσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις παλιότερα, όπως π.χ. ότι η Γερμανία ευεργετήθηκε από την κρίση. Ζήτησε μεν μεγαλύτερες επενδύσεις εκ μέρους του Βερολίνου, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε μάθημα σε κανέναν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή