ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου και Μακρόν στην τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Παρίσι

BBC

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Θα θυμόμαστε πάντα τον ηρωισμό των Γάλλων πολιτών που έσωσαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την τελετή για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη μαζική σύλληψη, το 1942, 13.000 Γάλλων Εβραίων, μεταξύ των οποίων και 4.000 παιδιά, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρευρίσκεται στην συγκεκριμένη τελετή που πραγματοποείται στο Παρίσι. 

«Από τις στάχτες της καταστροφής δημιουργήσαμε το εβραϊκό κράτος, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά ένα Ολοκαύτωμα» επισήμανε ο κ. Νετανιάχου και τόνισε απευθυνόμενος στους επιζήσαντες που βρίσκονται στο κοινό πως βρίσκεται σήμερα εκεί για να θρηνήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 

«Φαίνεται πως πριν από 75 χρόνια οι αξίες της γαλλικής επανάστασης, η ισότητα και η ελευθερία συνεθλίβησαν λόγω του αντισημιτισμού», είπε επίσης.

Από την πλευρά του ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν υπεύθυνη για τη μαζική σύλληψη από το καθεστώς Βισύ των 13.000 Γάλλων Εβραίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρήκε τραγικό θάνατο. Παράλληλα, διακήρυξε ότι η χώρα «δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ενδώσει στον αντισημιτισμό».

«Σήμερα υπάρχει ένα νέο είδος αντισημιτισμού και ρατσισμού στη Γαλλία» και υπάρχουν νέα «μέσα προπαγάνδας όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται ότι η εξόντωση των Εβραίων του ποδηλατοδρόμιου έχει καταγραφεί στη γαλλική Ιστορία ως «η αρπαγή του Vel d'Hiv». Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη» για τη μαζική σύλληψη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ