Σεούλ: Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση προτείνει έναρξη συνομιλιών με τη Β. Κορέα

Σεούλ: Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση προτείνει έναρξη συνομιλιών με τη Β. Κορέα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νότια Κορέα πρότεινε στρατιωτικές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα – τις πρώτες από το επίσημο άνοιγμα της κυβέρνησης του Προέδρου Μουν Τζε-ιν προς τη Πιονγιάνγκ – δηλώνοντας ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να βρουν τρόπους να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στα έντονα στρατιωτικοποιημένα σύνορα.

Ωστόσο δεν υπήρξε άμεση απόκριση των Βορείων στην πρόταση για συνομιλίες στα τέλη της εβδομάδας.

Η πρόταση αυτή ήρθε ως απάντηση  στον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας περί διεξαγωγής του πρώτου τεστ διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) στις αρχές του μήνα και στις δηλώσεις της περί τελειοποίησης της  απαιτούμενης τεχνολογίας που για την  τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών στους πυραύλους. Ο Πρόεδρος Μουν στη Σύνοδο G20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο στις αρχές του μήνα, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το Βορρά παρά τις πυρηνικές προκλήσεις.

Η Β. Κορέα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αρνείται συμμετοχή σε οποιεσδήποτε συνομιλίες εάν η Σεούλ δεν παραδώσει τα 12 άτομα που αυτομόλησαν πέρυσι στη Ν. Κορέα, καθώς σύμφωνα με την  Πιονγιάνγκ απήχθησαν από τη Ν. Κορέα ισχυρισμό που η Σεούλ αρνείται.

Οι δυο πλευρές βρίσκονται τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν, που εξελέγη το Μάιο, υποσχέθηκε να ξεκινήσει διάλογο με τη Βόρεια Κορέα και να ασκήσει πίεση για ν’ αποτρέψει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά της προγράμματα.

«Η συνομιλία και η συνεργασία ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα είναι θεμελιώδους σημασίας για την προώθηση μιας σειράς αμοιβαίων επιτευγμάτων στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, και στην επίλυση του προβλήματος των πυρηνικών της Β. Κορέας, καθώς  θα αποσοβήσουν το κλίμα έντασης και θα επιφέρουν ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης Υπουργός Ενοποίησης Τσο Μιούνγκ-γκιον σε συνέντευξη τύπου.

Το Νοτιοκορεατικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Βορρά την 21/7 στο  Τόνγκιλκακ με αντικείμενο την αποχή από ενέργειες που πυροδοτούν ένταση στα σύνορα των δυο χωρών.

Το Τόνγιλκακ είναι κτίριο της Β. Κορέας στο συγκρότημα Πανμουντζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στις δυο χώρες, όπου έχουν γίνει συνομιλίες και στο παρελθόν και δη το Δεκέμβριο του 2015.

Ακόμη, ο Ερυθρός Σταυρός της Ν. Κορέας πρότεινε οι συνομιλίες να διεξαχθούν την 1η Αυγούστου έτσι ώστε να μπορέσουν να προγραμματιστούν κι άλλες συναντήσεις μεταξύ των χωρισμένων οικογενειών.

Ο Νοτιοκορεάτης Υπουργός Ενοποίησης Τσο Μιούνγκ-γκιον τάχθηκε υπέρ της  επαναλειτουργίας των γραμμών διασυνοριακής επικοινωνίας που είχαν κοπεί με πρωτοβουλία της Β. Κορέας πέρυσι, με αφορμή την την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τη Ν. Κορέα λόγω πυρηνικής δοκιμής.

Τέλος, η Νότια Κορέα έχει προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών με στόχο την υλοποίηση ανθρωπιστικού προγράμματος επανένωσης οικογενειών που χωρίστηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και έχει αναλάβει την επίβλεψη των συναντήσεων των τελευταίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή