Νέες βολές από Τσίπρα – Κοντονή κατά Δικαιοσύνης

Νέες βολές από Τσίπρα – Κοντονή κατά Δικαιοσύνης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επεισόδια στη σοβούσα κρίση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης γράφηκαν τη Δευτέρα καθώς ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός δεν δίστασαν να επικρίνουν δημοσίως δικαστικές αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι σχέσεις των δύο θεσμικών πυλώνων ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

Και ενώ το πρωί ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από το Υπουργείο Εργασίας,είχε αφήσει αιχμές μιλώντας για «ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν βοηθάει και μια αντιμετώπιση από την πλευρά της τακτικής δικαιοσύνης που επίσης δεν βοηθάει και προστατεύει πολλές φορές τους κακοπληρωτές εργοδότες με παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα να οδηγούν σε τραγικές συνέπειες», ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης ήρθε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας από τη Βουλή, να αποδοκιμάσει δημοσίως την απόφαση του Εφετείου Αναστολών σχετικά με την Ηριάννα.

«Αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη. Και αυτό γιατί η στάση της αιτούσας, καθ’ όλο το χρόνο της υποδικίας, ήταν απολύτως υποδειγματική. Η ίδια, σεβόμενη το δικανικό μας σύστημα, αξιοποίησε τα δικονομικά εργαλεία για την άρση των περιοριστικών όρων». Αυτό ανέφερε ο κ. Κοντονής, σχολιάζοντας την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να απορρίψει το αίτημα της 29χρονης Ηριάννας, που εκτίει ποινή 13 χρόνων κάθειρξης για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής της.

«Οι πολίτες ζητάνε και απαιτούν από την Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και σταθμά για όλους. Είναι τουλάχιστον περίεργο ορισμένοι καταδικασμένοι σε πολλά χρόνια φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών να μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής ως την εκδίκαση της έφεσης, και να μην το έχει η συγκεκριμένη», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής, ο οποίος καταδίκασε και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν της απόφασης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες και καταδικαστέες» ενέργειες, είτε αυτές ήταν βιαιοπραγίες, είτε ύβρεις κατά των δικαστών

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, και επειδή δυσφημούν τον αγώνα της κοπέλας για να αποδείξει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά και διότι και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Προβλέπεται υποβολή νέας αίτησης και εξέτασή της από το ίδιο δικαστήριο, πιθανώς με νέα σύνθεση», σημείωσε ακόμη

Η παρέμβαση του κ. Κοντονή, από τη βήμα της Βουλής μάλιστα, προκαλεί αίσθηση καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό πολίτη ή έστω βουλευτή αλλά για τον καθ' ύλην αρμόδιο για τη Δικαιοσύνη Υπουργό της κυβέρνησης. Ερχεται, δε, σε μια περίοδο, κατά την οποία έχει καλλιεργηθεί ένα έντονα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, για διαφορετικής φύσης – είναι η αλήθεια – ζητήματα.

Ανακοίνωση εξέδωσε, με τη σειρά του, και το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα "τυφλή". Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη» τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω. Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”. Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε…», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Αντί άλλου σχολίου …… αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστές που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ….» έγραψε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αναρτώντας το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση να τοποθετηθεί η απελθούσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ το ήδη τεταμένο κλίμα όξυναν και οι δηλώσεις, τόσο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όσο και του Παύλου Πολάκη κατά δικαστικών λειτουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή