ΚΟΣΜΟΣ

«Η δικαιοσύνη και η αλήθεια έγιναν ξένες στην Τουρκία»

ΑΠΕ, REUTERS

Ο Αντριου Γκάρντνερ, ερευνητής στη Διεθνή Αμνηστία, έξω από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΑΓΚΥΡΑ. Αγνωστες έννοιες έχουν γίνει η αλήθεια και η δικαιοσύνη στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η καταγγελία έγινε μετά τη σύλληψη της διευθύντριας της οργάνωσης στη χώρα και άλλων πέντε ακτιβιστών, με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Η Ιντίλ Εζέρ, τοπική διευθύντρια της οργάνωσης που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, είναι μία από ομάδα ακτιβιστών που περιλαμβάνει έναν Γερμανό και έναν Σουηδό πολίτη οι οποίοι συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου ενώ παρακολουθούσαν σεμινάριο για την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση πληροφοριών κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Την άμεση αποφυλάκιση του Γερμανού ζήτησε χθες το Βερολίνο και η Αγκελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ο,τι περνά από το χέρι της για να τον βοηθήσει.

Ο δημόσιος κατήγορος της Τουρκίας ζήτησε από το δικαστήριο να προφυλακίσει και τους δέκα ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. «Τούρκοι εισαγγελείς είχαν δώδεκα ημέρες για να αποδείξουν το προφανές: ότι αυτοί οι δέκα ακτιβιστές είναι αθώοι.

Η απόφαση να προχωρήσουν δείχνει πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει εντελώς ξένες στην Τουρκία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι. «Αυτή δεν είναι μια νόμιμη έρευνα, αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών που προδιαγράφει ένα τρομακτικό μέλλον για τα δικαιώματα στην Τουρκία». Το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση τεσσάρων από τους ακτιβιστές, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet. Οι δέκα ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ στις 23-24 Ιουλίου. Ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κατάρ στη διαμάχη του με τις γειτονικές του χώρες στον Κόλπο.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ