ΚΟΣΜΟΣ

Καλοπληρωμένοι οι άνδρες του BBC

BBC

Η κύρια είσοδος στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του BBC. Το χάσμα της μισθοδοσίας ανάμεσα στα δύο φύλα προκάλεσε σάλο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το βρετανικό BBC αποκάλυψε σήμερα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους μισθούς που δίνει στους πρωτοκλασάτους άνδρες παρουσιαστές του σε σχέση με αυτούς που δίνει στις αντίστοιχες γυναίκες, κατά τη δημοσιοποίηση, για πρώτη φορά, των υψηλότερων αποδοχών του προσωπικού του.

Ο 95χρονος δημοσιογραφικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι ο Κρις Ιβανς, ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής που παρουσίασε για μια περίοδο την εκπομπή «Top Gear», βρίσκεται στην κορυφή της λίστας έχοντας αποδοχές την περίοδο 2016-17 ύψους 2,25 εκατ. στερλινών (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ).

Αντιθέτως, η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα στον οργανισμό είναι η παρουσιάστρια του σόου «Strictly Come Dancing» Κλόντια Γουίνκλεμαν, η οποία κέρδισε κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο στερλίνες για την παρουσίαση του συγκεκριμένου και άλλων σόου.

Το BBC προχώρησε στην αποκάλυψη αυτή έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και τη σχέση ποιότητας - τιμής στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Το BBC, το οποίο χρηματοδοτείται από έναν φόρο που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό που διαθέτει τηλεόραση, δέχεται επί χρόνια πιέσεις για να αποκαλύψει πόσο πληρώνει τα μεγάλα ονόματά του και η υποχρέωση να τα κατονομάσει εντάσσεται στο πλαίσιο 10ετούς νομικής διευθέτησης με την κυβέρνηση.

Ο βρετανικός δημοσιογραφικός οργανισμός υποστηρίζει ότι έχει να ανταγωνιστεί εμπορικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα όπως το ITV και το Sky και ιντερνετικούς ομίλους όπως οι Google και Apple για την πρόσληψη ταλαντούχων δημοσιογράφων και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η προσέγγισή του όσον αφορά τις αμοιβές.

«Το BBC λειτουργεί σε μια ανταγωνιστική αγορά και αυτό δεν διευκολύνει το δίκτυο να διατηρήσει τα ταλέντα που αγαπά το κοινό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τόνι Χολ.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο διατηρεί κεντρικό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας προβάλλοντας τα πάντα –από βασιλικούς γάμους και αθλητικές διοργανώσεις μέχρι τοπικές ειδήσεις και δημοφιλή σίριαλ– μέσα από τα τηλεοπτικά του δίκτυα, τους ραδιοφωνικούς του σταθμούς και τις ιστοσελίδες του.

Οι υψηλότερες αμοιβές

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός ανακοίνωσε ότι 96 αστέρες και δημοσιογράφοι έχουν μισθούς που ξεπερνούν τις 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Περίπου τα δύο τρίτα των υψηλότερα αμειβομένων είναι άνδρες.

Οι μισθοί που καταβάλλονται στους πρωτοκλασάτους δημοσιογράφους του εμφανίζουν ανάλογη ανομοιότητα με τον άνδρα παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων που αμείβεται με περίπου 200.000 στερλίνες περισσότερο τον χρόνο σε σχέση με τη γυναίκα συνάδελφό του.

Ο Χολ πάντως παραδέχθηκε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και δεσμεύθηκε να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και γυναικών τηλεοπτικών παρουσιαστών και στις αμοιβές τους έως το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο πρόκειται να γεφυρωθεί το χάσμα των μισθών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ