Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί

6' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν η οροφή ενός μπαρ κατέρρευσε, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα μεταξύ Ρόδου και Κω.

Επτά οι σοβαρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε Αθήνα και Ηράκλειο

Συνολικά, στο νοσοκομείο της Κω, το οποίο ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει υποστεί ζημιές, εισήχθησαν 115 τραυματίες. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 103 εξ αυτών αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. Δώδεκα άτομα έχρηζαν νοσηλείας, επτά εκ των οποίων (πέντε άντρες και δύο γυναίκες) μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία Αθήνας και Ηρακλείου. Οσον αφορά τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου, οι δύο αλλοδαποί (άνδρες από Νορβηγία και Σουηδία) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μάλιστα, ένας εξ αυτών χειρουργήθηκε για ακρωτηριασμό πριν την αεροδιακομιδή του. Τα πέντε άτομα που έχουν παραμείνει στο νοσοκομείο της Κω είναι σε καλή κατάσταση.

Στο λιμάνι το μεγαλύτερο πρόβλημα

Παράλληλα, σοβαρές είναι οι υλικές ζημιές, με το λιμάνι να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο λιμάνι του νησιού και γι αυτό υπήρξε πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις. 78 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κω αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καρδάμαινας προκειμένου να πάνε στη Κω. 260 επιβάτες έγινε έκτακτη αποβίβαση στην Κάλυμνο που μεταβαίνουν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, το Υπουργείο έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια στην Κάλυμνο στο Μαστιχάρι. Έγινε προσπάθεια να μεταφέρουμε στο σημείο μια παρακείμενη προβλήτα στη περιοχή της ΔΕΗ, όπου εκεί σε συνεργασία με την αστυνομία εγκαταστάθηκε άμεσα η πύλη εισόδου της Σένγκεν για να αντιμετωπιστεί η κίνηση προς την Τουρκία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η προσέγγιση στο λιμάνι του Κεφάλου και το νησί δεν θα αποκλειστεί ακτοπλοϊκά. Όλα τα πλοία, για όσο διάστημα χρειαστεί θα μεταβαίνουν στο λιμάνι του Κεφάλου». Επιπλέον, ανέφερε ότι λιμενολόγοι μαζί με τον γγ Λιμενικού μεταβαίνουν στο νησί προκειμένου, επί τόπου να δώσουν λύσεις για την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω.

«Έγιναν, με το που φτάσαμε, έλεγχοι στο κτήριο και στον πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, οπότε άνοιξε το αεροδρόμιο και  λειτουργεί. Έγιναν επισκέψεις και σε άλλες κρίσιμες υποδομές», ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. «Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που διαπιστώθηκε, είναι το λιμάνι. Γι΄ αυτό το λόγο είναι καθ΄ οδόν ο διευθυντής των Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου με τέσσερα πολύ έμπειρα στελέχη γύρω από τις λιμενικές υποδομές. Μαζί τους, θα πάνε καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μελετητές, προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη λύση για να αποκατασταθεί μέρος των υποδομών στο λιμάνι και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε. «Γενικά το νησί και οι υποδομές του, άντεξαν. Τα  κτήριά του άντεξαν. Στα νεότερα κτήρια, όποιος επισκεφθεί το νησί, θα δει, ότι δεν υπάρχει ούτε ρωγμή. Κάποιες λίγες ρωγμές έχουν παλιά κτήρια πριν τον πόλεμο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε πολύ μεγάλη ανησυχία», συμπλήρωσε.

Σοβαρές είναι και οι φθορές σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω όπως διαπίστωσε το επιτελείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις Δημοτικές Αρχές. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, και το Κάστρο.

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-1

Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία

Ομαλά εξελίσσεται μέχρι αυτή τη στιγμή η μετασεισμική ακολουθία. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το πρωί έχουν εκδηλωθεί 19 μετασεισμοί μεγέθους 4-4,8 Ρίχτερ και εκατοντάδες μικρότεροι.

«Θα πρέπει όπως συνήθως να περιμένουμε 48 ώρες προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των μετασεισμών είναι επί της αρχής ενθαρρυντικός», εκτιμά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο σεισμός έγινε σε ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο διατρέχει τις μικρασιατικές ακτές ανατολικά της Κω με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση. Στην ίδια ρηξιγενή ζώνη είχε γίνει μεγάλος σεισμός, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ το 1933 με 178 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, καθώς το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε βάθος μόλις 6 χιλιομέτρων.

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-2

 

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-3

 

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-4

(Φωτογραφία: aegeanews.gr)

Επικοινωνία Τσίπρα – Γιουνκέρ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε ο πρωθυπουργός. Οπως αναφέρει το Μαξίμου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, καθώς και τη συμπαράσταση της Επιτροπής προς την Ελλάδα για τον σεισμό που έπληξε την Κω. Επιπλέον, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της Κομισιόν να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνίες και με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον δήμαρχο της Κω, τονίστηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και η ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος υπερβολών και δραματοποίησης, το οποίο δεν συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα του νησιού, ιδιαίτερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή επικοινωνία με το κλιμάκιο των τριών υπουργών που βρέθηκαν από τις 5.00 π.μ. της Παρασκευής στο νησί της Κω για την επιτόπια αξιολόγηση και το συντονισμό του σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στο νησί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαπίστωσε ότι η κατάσταση, παρά την ένταση της σεισμικής δόνησης και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στον κεντρικό λιμένα του νησιού, είναι υπό πλήρη έλεγχο και όπως διαβεβαιώνουν και οι σεισμολόγοι το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά. Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του φονικού σεισμού και εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-5
Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-6

Επίσης κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, έχει μεταβεί στο νησί.

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-7

(Φωτογραφία: aegeanews.gr)

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-8
Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-9
Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-10

Ξεκινά ο έλεγχος καταλληλότητας

Άμεσα ξεκινά στην Κω ο έλεγχος της καταλληλότητας των κτιρίων, τα οποία έχουν υποστεί ζημίες.

«Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και μετέχει σε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να καταγράψει τις ενέργειες που θα γίνουν στη συνέχεια, ώστε να επανέλθει το νησί σε κανονικότητα.

Ο κ. Καπάκης διευκρίνισε ότι η ομάδα των ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω «δε χρειάστηκε να επιχειρήσει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι».

«Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» σημείωσε ο κ. Καπάκης προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή ζημιές.

Δήμαρχος Κω: Οι υποδομές λειτουργούν 

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού – ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο – λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Στο νησί έχει αρχίσει να γίνεται καταγραφή των ζημιών στα κτίρια από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Βίντεο που καταγράφει τις καταστροφές

Το φως της ημέρας αποκάλυψε τις καταστροφές σε όλη τους την έκταση. 

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-11

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-12

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-13

Δύο νεκροί και εικόνες καταστροφής από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω – μετράει τις πληγές του το νησί-14

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή