ΑΤΖΕΝΤΑ

Προτάσεις

Με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά ο Παντελής Δεντάκης αυτόν τον άκρως ανδρικό κόσμο.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
Ο «Κύκλωπας» με γυναικείο άρωμα

Το ακέραια σωζόμενο σατιρικό δράμα του Eυριπίδη «Κύκλωπας» παρουσιάζει ο Παντελής Δεντάκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σήμερα και αύριο στη Μικρή Επίδαυρο.

Με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση, τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα και το σώμα της γυναίκας.

Τα πρόσωπα του Ευριπίδη ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την πονηριά, τον καιροσκοπισμό, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται. Και αυτός ο Κύκλωπας με ευστροφία αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία.

Ο μύθος του Κύκλωπα αντλείται από το γνώριμο επεισόδιο της Ραψωδίας θ΄ της ομηρικής «Οδύσσειας», όπου ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παγιδεύονται στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου. Επί σκηνής μεταφέρεται ένας κόσμος ωμός και βίαιος. Ενας κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό: στη χώρα των Κυκλώπων, ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Εκεί δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός ούτε κακός. Εκεί μπορείς να είσαι μόνο φοβισμένος και απελπισμένος ή σκληρός και ανελέητος.

Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» του Ομήρου και από το Ειδύλλιο ΙΑ΄ (Κύκλωψ) του Θεόκριτου, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Aννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Σιληνός) κ.ά.

ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL
Δωρεάν «κουρέλια» στη στέγη του ΕΜΣΤ

Ενα μικρό «δώρο» στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους της Αθήνας προσφέρει το 7ο Athens Open Air Film Festival αυτό το Σαββατοκύριακο: η καλτ, βραβευμένη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» (1979), που προβάλλεται το Σάββατο στη στέγη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, υπόσχεται στους θεατές ένα βράδυ γεμάτο μαύρο χιούμορ, σουρεαλιστικά πλάνα, ανεξήγητες δολοφονίες και τη νοσταλγία μιας «χαμένης» γενιάς.

Οι Αλκης Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ρίτα Μπενσουσάν και Χρήστος Βαλαβανίδης ενσαρκώνουν τέσσερις φίλους γύρω στα 40, που συναντιούνται ξανά και αναπολούν την εφηβεία τους με τον λιγότερο συμβατικό (και νόμιμο) τρόπο. Τη θέση της «συμμορίας», που ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του ’50, έχει πάρει μια ετερόκλητη παρέα απαρτιζόμενη από έναν ντράμερ-ψυχασθενή δολοφόνο, μια έγκλειστη σε ψυχιατρείο, έναν οικογενειάρχη και έναν κυνικό φυλακόβιο.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας «Χρόνια της χολέρας», που συνεχίστηκε με τη «Γλυκιά συμμορία» (1983) και το «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002), αρχικά δίχασε κοινό και κριτικούς, όμως τελικά κέρδισε μια θέση στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ενώ ο τίτλος του δεν άργησε να γίνει σύνθημα μιας ολόκληρης γενιάς. Το φιλμ απέσπασε τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας, ηχοληψίας και μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς και τον τίτλο της καλύτερης ταινίας από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου της Αθήνας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

​​Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη (ακατάλληλο για ανηλίκους). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ