ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Για προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών κατηγορεί τον Αιντε ο Κοτζιάς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για προσπάθεια υπονόμευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό κατηγορεί τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τις​ διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. 

Σε συνέντευξή του στη ​«Νέα Σελίδα» και στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Άιντε πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας.

«...Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που, όπως φάνηκε, συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό. Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι μας πήγε ο κ. Άιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον, του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα. Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφό τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Την ίδια ώρα, ο κ. Αιντε σε συνέντυξή του από τη Νέα Υόρκη παραδέχτηκε ότι υπήρξε κρίση εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ενώ σημείωσε ότι «το κλίμα, ο τόνος, ο τρόπος, που μιλούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους και για τους άλλους, δεν ταίριαζε σε ανθρώπους που επρόκειτο να ενωθούν». 

Οσο για την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Άγκυρας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ