Δημοψήφισμα για Σύνταγμα θα προκαλέσει εμπλοκή

Δημοψήφισμα για Σύνταγμα θα προκαλέσει εμπλοκή

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατη πολιτική εμπλοκή, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ξεπεραστεί, θα προκύψει εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην ιδέα του να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο λόγος παραδόξως δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τις νομικές απόψεις που έχει επανειλημμένα διατυπώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Αν ανατρέξει κανείς σε αυτές, θα οδηγηθεί αμέσως στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προσφέρει στον Αλ. Τσίπρα τη συναίνεσή του για να γίνει δημοψήφισμα και για το Σύνταγμα. Και άνευ της δικής του έγκρισης, νέο δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, γιατί έχει ενδιαφέρον το πώς ανεδείχθη η επαπειλούμενη αυτή εμπλοκή στις σχέσεις κυβέρνησης – Προέδρου. Προ εβδομάδος ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Κ», εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που θεωρεί πως ένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι διαδικασία ευθέως αντισυνταγματική. «Προσκρούει στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικώς τη διαδικασία αναθεώρησης», είπε, «θυμίζοντας» ότι «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές και επομένως το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση». Και με βάση αυτό το δεδομένο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως και ο ΠτΔ., ως συνταγματολόγος, θα κάνει το καθήκον του αποτρέποντας τον κ. Τσίπρα να κάνει ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα.

Την επομένη μέρα, η άποψη Βενιζέλου ήταν αναμενόμενο να γίνει θέμα συζήτησης στους συνταγματολόγους της χώρας και αρκετοί εξ αυτών θυμήθηκαν ότι ο κ. Παυλόπουλος όχι μόνον συμφωνεί με τη θέση Βενιζέλου, αλλά ότι την έχει διατυπώσει με άρθρο του στην «Καθημερινή». Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς στο αρχείο της «Κ», θα βρει στις 26/6/2011 ένα εκτενέστατο άρθρο του βουλευτή, τότε, Προκόπη Παυλόπουλου να αποδομεί ως αντισυνταγματική την πρόθεση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει δημοψήφισμα για να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών για το Σύνταγμα, όπως ακριβώς επιθυμεί σήμερα ο Αλ. Τσίπρας.

Τι έγραφε

«Οι σχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί του κ. πρωθυπουργού είναι συνταγματικώς παντελώς αστήρικτοι και θεσμικώς εξαιρετικά επικίνδυνοι», γράφει στο άρθρο του ο Πρ. Παυλόπουλος και επισημαίνει επί λέξει ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος συνιστά ευθεία και κραυγαλέα παραβίαση του άρθρου 110, κυρίως διότι θα οδηγούσε και σε –ούτως ή άλλως εντελώς απαγορευμένη– αναθεώρηση των μη αναθεωρητέων διατάξεων του άρθρου αυτού». Επιπλέον χαρακτηρίζει «νομικώς αυταπόδεικτο» ότι «η διά δημοψηφίσματος αναθεώρηση του Συντάγματος έρχεται σε ευθεία και κραυγαλέα αντίθεση και προς τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 2, οι οποίες καθιερώνουν τους δύο τύπους δημοψηφίσματος».

Με απλά λόγια, ο κ. Παυλόπουλος, αφού θυμίζει ότι το Σύνταγμά μας περιορίζει αυστηρά τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε δύο μόνον περιπτώσεις (για κρίσιμο εθνικό θέμα ή επί ψηφισμένου νομοσχεδίου σοβαρού κοινωνικού ζητήματος), περιγράφει ως ανήκουστο να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος είτε με την επίκληση του πρώτου είτε και του δεύτερου λόγου. «Θα συνιστούσε όχι απλώς παραβίαση αλλά, κυριολεκτικώς, πρωτοφανή ευτελισμό του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 44 του Συντάγματος», λέει για την περίπτωση να επικαλείτο ο εισηγητής του «κρίσιμο εθνικό θέμα», ενώ για τη δεύτερη περίπτωση αναρωτιέται «ποιος νοσηρός νομικός ή πολιτικός νους θα τολμούσε να ισχυρισθεί πως θα ήταν εφικτή η αναθεώρηση μέσω ενός σχεδίου νόμου που θα είχε ψηφίσει η Βουλή;».

Οι συνταγματολόγοι που θυμήθηκαν το άρθρο Παυλόπουλου εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει μεταβάλει σήμερα τις απόψεις του, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας π.χ. επικαλεστεί ότι το δημοψήφισμα που επιθυμεί να προκηρύξει θα έχει μόνον συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα είναι δεσμευτικό για τη Βουλή. Οπως υποστηρίζουν συνταγματολόγοι που γνωρίζουν καλά τον ΠτΔ, ο κ. Παυλόπουλος δεν θα έκανε δεκτό ούτε ένα τέτοιο αίτημα του πρωθυπουργού. Πρώτον διότι το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει πουθενά «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» και δεύτερον γιατί μια τέτοια διαδικασία θα ήταν και πάλι ευτελιστική του καταστατικού χάρτη, καθώς θα έμοιαζε με μια απλή δημοσκόπηση την οποία μάλιστα ουδείς θα ήταν υποχρεωμένος να λάβει έστω κατ’ ελάχιστον υπ’ όψιν…

Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται και κάτι χαριτωμένο στην τότε παρέμβαση Παυλόπουλου. Στο επίλογο του άρθρου του, εμμέσως πλην σαφώς «φωτογραφίζει» τον κ. Βενιζέλο (ως έναν εκ των συνταγματολόγων ειδημόνων του ΠΑΣΟΚ) καλώντας τον να μεταπείσει τον Γ. Παπανδρέου και να μην προχωρήσει το σχέδιό του, «για να προστατευθούν οι θεσμοί και το κύρος τους». Κάτι που πιθανότατα δεν θυμόταν ο κ. Βενιζέλος, εξ ου και προ εβδομάδος έκανε μέσω της «Κ» μια αντίστοιχη έκκληση στον κ. Παυλόπουλο να προστατεύσει εκείνος πλέον τους θεσμούς από τους λαϊκισμούς του κ. Τσίπρα.

Αποστάσεις του Προέδρου

Πέραν του τρόπου που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εικάζεται ότι θα αντιδράσει αν ο πρωθυπουργός επιδιώξει και νέο δημοψήφισμα –τούτη τη φορά για το Σύνταγμα–, δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει αρχίσει πλέον και κρατά σαφώς μεγαλύτερες αποστάσεις από την κυβέρνηση σε σχέση με το παρελθόν.

Φάνηκε αυτό άλλωστε και στον εύσχημο τρόπο με τον οποίο φρόντισε τις τελευταίες ημέρες να «περιορίσει τα φτερά» του υπουργού Αμυνας στη διάρκεια της επίσκεψής του στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, η οποία σημειωτέον –λόγω και του υψηλού συμβολισμού της– είχε οργανωθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια από τους επιτελείς μας στο Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα.

Μπορεί, λοιπόν, να μην έγινε ευρέως γνωστό, αλλά ο κ. Παυλόπουλος ακύρωσε τη Δευτέρα την προγραμματισμένη (και επιδιωκόμενη από τον κ. Καμμένο) επίσκεψή του στην Ικαρία για τους εορτασμούς της επετείου απελευθέρωσης του νησιού, με την επίκληση κακών καιρικών συνθηκών, την ώρα που στο Αιγαίο η θάλασσα ήταν… λάδι. Ο λόγος της ακύρωσης ήταν προφανώς πως, ενόψει της συζήτησης την Παρασκευή στη Βουλή για την τυχόν εμπλοκή του κ. Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1» (η Ν.Δ. έχει ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω του σεισμού στην Κω), ο κ. Παυλόπουλος δεν ήθελε να συνεμφανιστεί με τον κ. Καμμένο και τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Ικαρία. Ετσι, όχι μόνον απέρριψε την πρόσκληση παράθεσης γεύματος προς τιμήν του που είχε ετοιμάσει ο κ. Καμμένος, αλλά αρνήθηκε διακριτικά και να συνταξιδέψει με τον υπουργό Αμύνης, παρά την έντονη επιθυμία του τελευταίου, επιλέγοντας να κινηθεί στο πλαίσιο της περιοδείας του μόνο μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη. Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο ΠτΔ σε όλες τις τοποθετήσεις του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του κ. Καμμένου και, με τη στάση του, «απαγόρευσε», ουσιαστικά, και τις δηλώσεις από πλευράς του τελευταίου στην εν λόγω περιοδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή