ΚΟΣΜΟΣ

Φιάσκο Τραμπ στον νόμο για ανάκληση του Obamacare

JEREMY W. PETERS / THE NEW YORK TIMES

Τελευταίο επεισόδιο των εσωκομματικών διαιρέσεων, της δυσλειτουργίας και της παράλυσης που εμφανίζει η κυβέρνηση Τραμπ, ήταν την Παρασκευή, και ύστερα από διαδοχικές επικοινωνιακές ήττες, ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η πορεία έμοιαζε ευθύγραμμη για μια ρεπουμπλικανική κυβέρνηση που διαθέτει ρεπουμπλικανική πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου: να προωθήσει νομοσχέδια βάσει των συντηρητικής λογικής προτεραιοτήτων της. Ωστόσο η αποτυχία των Ρεπουμπλικανών να περάσουν από τη Γερουσία το κρίσιμο νομοσχέδιο για την ανάκληση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην ασφάλιση υγείας (Obamacare), την εβδομάδα που πέρασε, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, αποτυχία τους. Τα τολμηρά σχέδια για μια εφ’ όλης της ύλης συντηρητική μεταρρύθμιση έδωσαν τη θέση τους στο θλιβερό θέαμα των εσωκομματικών διαιρέσεων, της δυσλειτουργίας και της παράλυσης.

Ισχυροί συντηρητικοί κύκλοι, που βοήθησαν τους Ρεπουμπλικανούς να αποκτήσουν τον έλεγχο της Ουάσιγκτον και ξόδεψαν πολλά χρήματα, όπως και πολιτικό κεφάλαιο, υποστηρίζοντας μια συντηρητική αλλαγή στην ασφάλιση υγείας, τώρα ανησυχούν ότι η παράλυση του νομοθετικού έργου του κόμματος μπορεί να του κοστίσει ακριβά στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου για το Κογκρέσο. Υπό αυτό το πρίσμα, ξεκινούν μια επιθετική και ακριβή καμπάνια υπέρ της μείωσης των φόρων, μιας άλλης βασικής εξαγγελίας των Ρεπουμπλικανών και ίσως την τελευταία ευκαιρία τους προτού υποστούν την τιμωρία από τους ψηφοφόρους.

«Η φορολογική μεταρρύθμιση αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία γρήγορης αποκατάστασης της ενότητας των Ρεπουμπλικανών», εκτιμά ο Τζέιμς Ντέιβις, στέλεχος του οργανισμού Freedom Partners, που επιβλέπει ένα δίκτυο συντηρητικών οργανώσεων που ιδρύθηκαν και χρηματοδοτούνται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ. «Είναι κρίσιμο να προωθηθεί φέτος, γιατί του χρόνου θα είναι πιο δύσκολο», προσθέτει.

Η απογοήτευση των οπαδών των Ρεπουμπλικανών για την αποτυχία των γερουσιαστών του κόμματος να καταργήσουν το Obamacare αποτέλεσε ανησυχητικό οιωνό για το μέλλον ενός κόμματος που ελέγχει όλους τους μηχανισμούς εξουσίας στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν καταφέρνει να κυβερνήσει τη χώρα.

Η αδυναμία παραγωγής κυβερνητικού έργου είναι ιδιαίτερα προβληματική για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο θέλει να εμφανίζεται ως πιο ικανό και αποτελεσματικό στον χειρισμό της κυβερνητικής μηχανής. Είναι ακριβώς η αποδοτικότητα, και όχι τόσο οι κατηγορίες περί διαφθοράς ή περί συνδιαλλαγής με τη Ρωσία, που ανησυχεί τους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτική αποτυχία

Εάν εμπεδωθεί η αίσθηση της ανεπάρκειας, αυτό θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εμφανίζει εαυτόν ως απαράμιλλο στην τέχνη τού να λύνει προβλήματα και να κλείνει συμφωνίες. Εναν πρόεδρο που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι υπό την ηγεσία του η χώρα θα λειτουργεί τόσο ανταγωνιστικά ώστε «θα ζαλιστείτε και θα κουραστείτε από τις τόσες νίκες». (Την Παρασκευή, μετά τις διαδοχικές επικοινωνιακές ήττες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποχρέωσε σε παραίτηση τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, και διόρισε διευθυντή επικοινωνίας τον στενό του σύμμαχο, Αντονι Σκαραμούτσι.)

Αν και οι συντηρητικοί πολίτες βρίσκουν αρκετά πράγματα που τους ικανοποιούν στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του προέδρου Τραμπ –ένα Ανώτατο Δικαστήριο με σαφώς συντηρητική πλειοψηφία, απαλλαγή των επιχειρήσεων από σειρά ελέγχων, απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή–, παραμένει γεγονός ότι απέχει πολύ από το να εκπληρώσει βασικές, προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Σε κύριο άρθρο της, την περασμένη Τετάρτη, η Wall Street Journal περιέγραφε τις περιπέτειες του νομοσχεδίου για το Obamacare ως «μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές αποτυχίες στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ». Μάλιστα, η διεύθυνση της εφημερίδας έφτασε τόσο μακριά ώστε να υιοθετήσει εκκλήσεις για αντικατάσταση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, το να ποντάρει κανείς πάνω στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, εν είδει εφαλτηρίου για τη δυναμική επιστροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν μοιάζει με ασφαλές στοίχημα. Το φορολογικό δεν συγκινεί όσο η αλλαγή στον τομέα της υγείας, όπου υπήρχε μια φιγούρα που προσφερόταν για δαιμονοποίηση στα μάτια των Συντηρητικών, ο Μπαράκ Ομπάμα. Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιτεθούν, καταλογίζοντας στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ότι προσφέρει δώρα στους πλουσιότερους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ