Οι δεσμεύσεις του G20 για το κλίμα

Οι δεσμεύσεις του G20 για το κλίμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα μείνει από την πρόσφατη συνάντηση του G20 στο Αμβούργο, πέρα από τις αναμνήσεις των επαίσχυντων επεισοδίων; Ηταν εντυπωσιακή η επίδειξη ενότητας στα πεδία του εμπορίου, της Αφρικής, της ενδυνάμωσης των γυναικών και πολλά άλλα θέματα. Αλλά το G20 δεν ήταν ενωμένο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, λόγω της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού. Ωστόσο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να «μειώσουν τις εκπομπές» και να βοηθήσουν άλλες χώρες «να κάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων με πιο καθαρό και αποδοτικό τρόπο».

Οι πράξεις θα είναι πιο σημαντικές από τις διακηρύξεις. Η υπόσχεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν φτωχότερες χώρες να στραφούν σε μια λιγότερο ρυπογόνο χρήση ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να μείνει κενό γράμμα. Πολύ συχνά, χώρες που έχουν ανάγκη επενδύσεων σε βασικές υποδομές στρέφονται σε φθηνότερες τεχνολογίες του 20ού αιώνα, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Κάθε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργεί με άνθρακα, και το οποίο κατασκευάζεται σήμερα, θα λειτουργεί για 40 χρόνια, συντείνοντας στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Καθώς εξαπλώνεται το φαινόμενο της αστικοποίησης, είναι ζωτικής σημασίας ερώτημα το μέγεθος του ανθρακικού αποτυπώματος των νέων πόλεων.

Αν το G20 θέλει να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι του Παρισιού, πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκτήσουν υποδομές με μικρό ανθρακικό αποτύπωμα. Ο ρόλος της Κίνας, ειδικότερα, θα είναι θεμελιώδης. Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» είναι σήμερα το μεγαλύτερο εγχείρημα κατασκευής υποδομών στον κόσμο. Ο σκοπός του είναι να διασυνδέσει μεταξύ τους χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι ανάγκες πολλών από αυτές τις χώρες σε υποδομές και οι τάσεις αστικοποίησης που εμφανίζουν είναι τεράστιες. Συνεπώς η ενσωμάτωση μιας πτυχής αειφορίας στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ε.Ε. και η Κίνα θα μπορούσαν να συνεργαστούν στο πεδίο αυτό. Η Ευρώπη διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, από την πλευρά τους, θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων.

Η κοινή ηγεσία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από την Ε.Ε. και την Κίνα θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για αυτό το μεγάλο κινεζικό επενδυτικό εγχείρημα.

Το G20 έχει επίσης συνυπογράψει ένα «σύμφωνο με την Αφρική», στο οποίο θα έπρεπε επίσης να δοθεί μια αειφόρος διάσταση. Η Αφρική, με τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο πληθυσμό της, είναι μια από τις ηπείρους όπου θα κριθεί το μέλλον της κλιματικής αλλαγής. Και στην περίπτωση αυτή, ο στόχος πρέπει να είναι να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς χτίζονται οι υποδομές. Οι χώρες του G20 πρέπει κι εδώ να μετατρέψουν τις διακηρύξεις σε πράξη. Κάποιες χώρες μπορεί να δείξουν προτίμηση στα ορυκτά καύσιμα. Ιδανικά, τα μέλη του G20 θα ενθαρρύνουν τις χώρες αυτές να χρησιμοποιήσουν τις πιο αποδοτικές τεχνολογίες καύσης, με τη συνδρομή των ΗΠΑ να είναι κρίσιμη στο μέτωπο αυτό.

Το G20 αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού: πώς να μετατρέψει τις δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες δράσεις. Η ανάγκη για δράση δεν είναι πουθενά αλλού πιο επείγουσα από ό,τι στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής. Αν δοθεί προτεραιότητα στην αειφορία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και του «συμφώνου για την Αφρική», θα είναι μια εξέλιξη υπέρτατης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων.

* Ο κ. Γκούντραμ Βολφ είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή