Πολιτική «θύελλα» για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη – Αποκαλυπτικοί διάλογοι με Τσίπρα για «Γουδή» και «Plan Χ»

Πολιτική «θύελλα» για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη – Αποκαλυπτικοί διάλογοι με Τσίπρα για «Γουδή» και «Plan Χ»

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Γιανη Βαρουφάκη στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο». Ο πρώην κορυφαίος υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, περιγράφει μία χαοτική κατάσταση, γεμάτη φόβο για την επόμενη μέρα, αλλά και μία κυβέρνηση που πελαγοδρομούσε και δεν είχε σχέδιο. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης σκιαγραφεί έναν πρωθυπουργό που φοβόταν ένα νέο Γουδή και ένα Plan X διαφυγής. 

Ενδεικτικός ο διάλογος: 

«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης.

Ο ίδιος συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Στο ίδιο βιβλίο, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

ΝΔ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

Με ανακοίνωση της η ΝΔ στρέφει τα πυρά της προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να σταματήσει να σιωπά και να πάρει θέση. Ο πρωθυπουργός «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Παράλληλα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει πως «επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο κοινός στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην πραγματικότητα η έξοδος από την Ευρωζώνη». 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε μάλιστα με νέα ανακοίνωση με την οποία ζητά να παρέμβει η Δικαιοσύνη  για τα σχέδια που απεργάζετο η κυβέρνηση και τα οποία αν υλοποιούντο θα οδηγούσαν «σε καταστάσεις Βενεζουέλας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από το Ποτάμι. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Τσιόδρας αναφέρει στη δήλωση του πως «ο κ.Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά».

Καυστικό και το σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, που σε δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία».

«Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης» και καταλήγει: «Ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή».

«Σιγή ιχθύος» από το Μαξίμου

Την ίδια ώρα και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Παπαδημούλης που μέσω twitter, παίρνει αποστάσεις από τον κ. Λαφαζάνη, λεγοντας πως το σχέδιο για δραχμή δεν ήταν και σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποδίδει τις αποκαλύψεις του πρώην κορυφαίου υπουργού της κυβέρνσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Βαρουφάκη σε προσπάθεια «αυτοπροβολής» του.

 
«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλήσαμε ποτέ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Συζητήσαμε για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, αλλά πάντα εντός της Ευρωζώνης. Για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη μίλησε ο Λαφαζάνης ο οποίος εξέφραζε τότε τη γνώμη μίας κυβερνητικής μειοψηφίας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 
Πρόσθεσε δε, ότι εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία απόφαση για συμβιβασμό με προσωπικό, πολιτικό αλλά και κοινωνικό κόστος τον οποίο και έθεσε στις εκλογές του 2015 (σ.σ. του Σεπτεμβρίου) ώστε να τον κρίνει ο λαός.
 
Από την πλευρά του ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωση του σχολιάζει με ειρωνική διάθεση τον πρώην υπουργό, χαρακτηρίζοντας το νέο του βιβλίο ως «βίπερ». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα πως ο κ. Βαρουφάκης «έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του», δηλαδή, «τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού». Όσον αφορά ωστόσο αυτές καθ' αυτές τις αποκαλύψεις δεν τις σχολιάζει, χαρακτηρίζοντας τις ως «κουτσομπολιά». 

 
Διαβάστε αναλυτικά αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη και όλο το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Κυριακής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή