Τσίπρας: Εκανα μεγάλα λάθη – Το plan B του Βαρουφάκη δεν είχε καμία αξία

Τσίπρας: Εκανα μεγάλα λάθη – Το plan B του Βαρουφάκη δεν είχε καμία αξία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραδοχή ότι έκανε «μεγάλα λάθη», προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» και πρόσθεσε: «'Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη(…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος προκάλεσε «πολιτικό σεισμό» μετά τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάνει και ευθεία, ονομαστική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες… Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως ‘σχέδιο Β’ ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο πρωθυπουργός μιλά όμως και για τη σχέση Βαρουφάκη –Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του εκτιμούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οκογένειας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; … σε έναν άλλο γαλαξία;», λέει και προσθέτει: «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Σε ερώτηση δε, για το συμβιβασμό που έκανε, λέει: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις … Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος … επειδή έχεις δοκιμάσει ο,τιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός». Ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξανακερδίσουμε την (οικονομική) κυριαρχία μας».

Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας, δήλωσε ακόμη και πρόσθεσε με αισιοδοξία πως «μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη».

Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή