Υπογραφές για τους S-400

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Οι υπογραφές για την προμήθεια αλλά και τη συμπαραγωγή του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία έχουν μπει, όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Σε μία πανηγυρική κομματική συνεδρίαση, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν κατανοεί τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία κι εμείς κάναμε τα απαραίτητα βήματα, έχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζουμε να δούμε τους S-400 στη χώρα μας και να ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Το κινητό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 Τriumph διαθέτει πυραύλους τριών διαφορετικών τύπων για την κατάρριψη αεροπλάνων και πυραύλων σε κοντινή, μεσαία και μεγάλη απόσταση.

Είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ προμηθεύεται το σύστημα αυτό, το οποίο έως τώρα έχει προμηθευτεί μόνο η Κίνα. «Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της συμμαχίας είναι η συμβατότητα των οπλικών συστημάτων των χωρών-μελών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα «πρέπει να εξηγήσει γιατί προμηθεύεται το σύστημα αυτό».

H τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ άσκησαν έντονες πιέσεις προκειμένου να ακυρωθεί η συμφωνία, αλλά όχι για λόγους επιχειρησιακής συμβατότητας, αφού οι πύραυλοι S-300 που διαθέτει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ και λειτουργούν. «Γιατί ανησυχούν;», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν στην κομματική συνεδρίαση. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προασπίσει την ασφάλειά της. Για τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, όπως κάνουν για τους S-400. Δεν υπάρχει λόγος εκνευρισμού».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχαν υπάρξει εκτεταμένες συνομιλίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια του αμερικανικού συστήματος Patriot, αλλά οι όροι των ΗΠΑ δεν ικανοποιούσαν την Τουρκία. Το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» επισήμανε ότι το αμερικανικό σύστημα ήταν ακριβότερο, δεν περιελάμβανε μεταβίβαση τεχνολογίας, ενώ η Αγκυρα θα ήταν υποχρεωμένη να ενημερώνει τις ΗΠΑ για κάθε εκτόξευση και να τα επιστρέψει αν χρειαστεί στον αμερικανικό στρατό, αγοράζοντας νέα.

«Πρέπει να δούμε αν η συμφωνία θα προχωρήσει, αν θα αναπτύξουν το σύστημα και αν θα το αναπτύξουν μόνο σε μία περιοχή», δήλωσε στα μέσα Ιουλίου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Με βάση τη συμφωνία, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, η Αγκυρα θα λάβει δύο συστοιχίες S-400 εντός της επόμενης χρονιάς και εν συνεχεία θα παραγάγει δύο ακόμη συστοιχίες στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή