Αναστασιάδης υπέρ δημοσιοποίησης πρακτικών Κραν-Μοντανά

Αναστασιάδης υπέρ δημοσιοποίησης πρακτικών Κραν-Μοντανά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών που τηρήθηκαν από τις συζητήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν πριν από περίπου 20 ημέρες στο Κραν-Μοντανά εξετάζει η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να διαλυθούν οι σκιές που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του ειδικού σύμβουλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είπε δημόσια ότι ο κ. Εϊντε ψεύδεται και, σε ανοικτή εκδήλωση, ετάχθη υπέρ της δημοσιοποίησης των πρακτικών, τόσο εκείνων που έχουν κρατηθεί στην ελληνοκυπριακή όσο και εκείνων που τηρούνται από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Από την κυπριακή προεδρία ζητούν, επίσης, να δημοσιοποιηθούν και τα πρακτικά που έχει στη διάθεσή του ο ΟΗΕ, προκειμένου να είναι αδιαμφισβήτητο τι ακριβώς διημείφθη το βράδυ της 6ης και τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου στο Κραν-Μοντανά, όταν και ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Ο κ. Εϊντε είχε χθες ακόμη μία, τελευταία συνάντηση στην Κύπρο, με τον υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, περί του πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά.

Αντιπαράθεση

Οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Εϊντε μόχλευσαν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ, όπως φαίνεται, επηρέασαν ακόμη και όσα συμβαίνουν στο κατεχόμενο, βόρειο τμήμα του νησιού.

Μάλιστα, χθες καταγράφηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλο και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, με αφορμή και τις δηλώσεις Εϊντε. Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί έχει γίνει αποδέκτης σφοδρότατης κριτικής εξ αριστερών του. Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ζητούν την παραίτηση του κ. Ακιντζί από την επονομαζόμενη «προεδρία» των Κατεχομένων.

Στελέχη του ίδιου κόμματος αποδίδουν ευθύνες στον κ. Ακιντζί για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν-Μοντανά και τη διακοπή του διαλόγου για το Κυπριακό. Ο συγκεκριμένος σχηματισμός εντοπίζεται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, από όπου, επίσης, αποδίδονται πιο οξείες κατηγορίες εναντίον του κ. Ακιντζί, περί απόλυτης πρόσδεσης και τυφλής υπακοής στις οδηγίες της Αγκυρας.

Ευρισκόμενος, προφανώς, σε θέση άμυνας, ο κ. Ακιντζί, διά του εκπροσώπου του Μπαρίς Μπουρτζού, επανέφερε στην επιφάνεια το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, υποστηρίζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν λόγω της ελληνοκυπριακής συμπεριφοράς. Αν μη τι άλλο, ο συντονισμός ανάμεσα στα Κατεχόμενα και την Aγκυρα είναι απόλυτος, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Εκεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Κύπρος «μπλοκάρει» τον δρόμο της Aγκυρας προς την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT