Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο η Γαλλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις νέες κυρώσεις που εγκρίθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο σε βάρος  της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν δηλώνει ανήσυχη από τη μία για «τις πιθανές συνέπειες στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και αφετέρου για «τις ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές συνέπειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες της G7 να συντονίζουν την πολιτική των κυρώσεων.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι «έτοιμη να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», εφόσον οι ανησυχίες της δεν ληφθούν υπόψη από τους Αμερικανούς νομοθέτες, επαναλαμβάνοντας μια απειλή που είχε εκφράσει τον Μάιο ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο τελευταίος ανέφερε πως η ΕΕ είναι «πλήρως αφοσιωμένη στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», προειδοποιώντας παράλληλα για «ακούσιες μονομερείς επιπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τα ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ». 

Αναφορικά με το ζήτημα των πιθανών συνεπειών στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών) συμβάλλει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση, στον εκσυγχρονισμό ή στην επισκευή αγωγών που εξάγουν ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία. Θα μπορούσαν κατά συνέπεια να πληγούν «οι υποδομές που μεταφέρουν ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη (…), καθώς και έργα κρίσιμης σημασίας για τους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως είναι το σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (GNL) μέσω της Βαλτικής».

Mε τη σειρά του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την παράνομη φύση των ποινών, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις νέες κυρώσεις, λόγω των πιθανών επιπτώσεων τους στους Ευρωπαίους πολίτες και στις ευρωπαϊκές εταιρείες.  

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε βάρος της Ρωσίας αλλά και σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Αναμένεται ακόμη η έγκριση του από την Γερουσία των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή