ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανθρωπιστική κρίση και πολιτική αστάθεια, εδώ και δεκάδες χρόνια, ένας καλλιτέχνης καταφέρνει να χρωματίσει το γκρίζο αστικό τοπίο.

Μια συλλογή από χασμουρητά και βγαλμένα δόντια, στερεοφωνικά ηχεία και πολύχρωμους ναργιλέδες, στολίζουν τις προσόψεις των καταστημάτων στη Σομαλία και δημιουργούν μια χρωματική αντίθεση.

Ο Muawiye Hussein Sidow, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Shik Shik», είναι ένας Σομαλός καλλιτέχνης τοιχογραφιών και υπεύθυνος για την τέχνη που φιγουράρει σε περισσότερα από 100 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων κουρείων, τεϊοποτείων και σούπερ μάρκετ σε όλη τη Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας.

Τη δουλειά του Sidow χαρακτηρίζει η απλότητα της χειροποίητης δημιουργίας, με κύριο χαρακτηριστικό τα έντονα και ζωηρά χρώματα. Μερικές από τις τοιχογραφίες του εκτείνονται σε ολόκληρους τοίχους.

Ο πατέρας του ήταν διαφημιστής, ο οποίος μεταβίβασε τις γνώσεις και δεξιότητές τους στον γιο του.

Ο Sidow, είναι 31 ετών και ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του το 1998.

Με την τέχνη του συντηρεί όχι μόνο τη δική του οικογένεια, αλλά στηρίζει οικονομικά και τον πατέρα του, καθώς και αρκετούς άλλους.

«Με τα χρήματα που βγάζω από τις ζωγραφιές μου αγοράζω φαγητό για τη γυναίκα και τα τρία παιδιά μου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.

«Επίσης καθημερινά, παρέχω φαγητό και στον πατέρα μου που έχει βγει στη σύνταξη. Τώρα διδάσκω και ζωγραφική, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στους οποίους έχω μάθει να ζωγραφίζουν, για να μπορούν και αυτοί να βγάζουν τα προς το ζην».

Ο Sidow δήλωσε ότι ποτέ δεν αντιγράφει τις τοιχογραφίες άλλων και ότι αντλεί έμπνευση από την καθημερινή ζωή στη Μογκαντίσου.

Εκτός από το να παρέχει τροφή στην οικογένειά του και να «φωτίζει» το αστικό περιβάλλον, ο Sidow έχει ακόμα υψηλές προσδοκίες ως προς την τέχνη του.

«Θεού θέλοντος, ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να παράγω τοιχογραφίες και σε γειτονικές χώρες».

Επιμέλεια: Χριστίνα Αισώπου-Δούνη. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ