Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αφορμή τις απογοητευτικές ειδήσεις σχετικά με τις δοκιμές σε αντικαρκινικό φάρμακο της AstraZeneca.

Στην αμερικανική αγορά αρχικά υπήρξε άνοδος χάρις σε θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά τα κέρδη δεν διατηρήθηκαν στη συνέχεια. Ο S&P πριν από το κλείσιμο υποχωρούσε 0,5% στις 2,465,44 μονάδες, ενώ στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις είχε κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι επενδυτές και οι συναλλασσόμενοι επεξεργάζονται τη θέση της Fed στην τελευταία της συνεδρίαση ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν εξισορροπήσει, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα κάτω του στόχου. Επίσης, οι παράγοντες των αγορών αναμένουν τη δημοσίευση των στοιχείων του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου για τις ΗΠΑ σήμερα Παρασκευή – κατά τις προβλέψεις τους, θα αυξηθεί 2,5% σε ετήσια βάση χάρις στην άνοδο των καταναλωτικών δαπανών. Το ευρώ, ύστερα από τριήμερη άνοδο έναντι του δολαρίου, έδειξε να εξασθενεί. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 1,1673 δολάριο. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά τι. Είχε προηγηθεί το ρεκόρ 8 εβδομάδων της Τετάρτης, λόγω της απροσδόκητης κάμψης στα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές αισθάνθηκαν πως το παγκόσμιο πλεόνασμα θα περισταλεί. Χθες το Brent αυξήθηκε στο Λονδίνο κατά 23 σεντ στα 51,20 δολάρια το βαρέλι και το αργό Νέας Υόρκης κατά 5 σεντ, στα 48,80 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, στη Γηραιά ήπειρο ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,1%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με -0,76%, στο Παρίσι ο CAC 40 με – 0,06% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 με – 0,12%. Tην καθοδική πορεία διαμόρφωσε η μετοχή της φαρμακευτικής AstraZebneca, που υποχώρησε έως και 15,7%. Νέο σκεύασμά της κατά του καρκίνου τέθηκε σε δοκιμή, αλλά χωρίς επιτυχία. Απογοήτευση προκάλεσαν και τα εταιρικά αποτελέσματα του κολοσσού στο πεδίο των τροφίμων της Nestle, επειδή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της κατά το τρέχον έτος. Τέλος, δυσμενώς επηρέασε τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ομίλων στην Ευρώπη η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις ετήσιες προβλέψεις εσόδων της λόγω δύσκολου δευτέρου τριμήνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή