Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Ιούνιο

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων τον Ιούνιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου, διαμορφώνοντας το ύψος των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα 120,4 δισ. ευρώ από 119,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 118,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων τον Ιούνιο διατηρήθηκε στο 3,4% και η αύξηση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της ρευστότητας από την πλευρά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, λόγω και της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 320 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 771 εκατ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα ο δανεισμός των ιδιωτών υποχώρησε στα 190,8 δισ. ευρώ, από 192,3 δισ. ευρώ τον Μάιο και 193,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών υποχώρησε κατά -1,3% από -1% το Μάιο, διευρύνοντας το έλλειμμα ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, που κατέγραψε αρνητική ροή χρηματοδότησης 206 εκατ. ευρώ. Η αρνητική ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι τον Ιούνιο αποπληρώθηκαν περισσότερα δάνεια από τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν, ενώ η σημαντική μείωση του υπολοίπου του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που καταγράφεται, αποδίδεται και στις αυξημένες διαγραφές δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2017, ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Μάιο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 151 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 168 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ ήταν τον Ιούνιο η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 173 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διατηρήθηκε αμετάβλητος στο -2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή