Νέες εκδόσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΑ

ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΧΤΙΝ

Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του

μτφρ.: Γιώργος Πινακούλας

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 576

Πενήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση βλέπει το φως στα ελληνικά το κλασικό έργο του μεγάλου Ρώσου θεωρητικού για τη λαϊκή κουλτούρα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μέσα από το έργο του Φρανσουά Ραμπελαί «Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ» (1534). Κεντρική θέση του Μιχαήλ Μπαχτίν (1895-1975) αποτελεί ότι το γκροτέσκο, η παρωδία και το γέλιο –ή αλλιώς το καρναβάλι– τα οποία χαρακτηρίζουν τον πληθωρικό ήρωα του Ραμπελαί κατείχαν σημαντική θέση στην κοινωνική οργάνωση της μεσαιωνικής εποχής, καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα γιορτές και πανηγύρεις προσέφεραν την ευκαιρία σε πλούσιους και φτωχούς να βιώσουν την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης και να διασκεδάσουν.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

W. SOMERSET MAUGHAM

Βροχή

μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Αγρα, σελ. 100

Ενα πλοίο, που κατευθύνεται στην Απια των νήσων Σαμόα, αγκυροβολεί σε κάποιο λιμάνι, επειδή ένας ναυτικός έχει προσβληθεί από ιλαρά, θανατηφόρα ασθένεια, που εξαπλώθηκε στους κατοίκους του νησιού. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση επικεντρώνεται στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ζευγάρια, επιβάτες του πλοίου, αλλά και ένα ακόμα πρόσωπο που θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη της ιστορίας. Ο γιατρός εκπροσωπεί την ανεκτικότητα, ενώ οι ιεραπόστολοι είναι φανατικοί ηθικολόγοι, επιθετικοί, υπερασπιστές ενός ακραίου κώδικα, τον οποίο επιχειρούν να επιβάλουν στους ιθαγενείς πληθυσμούς και σε εκείνους τους δυτικούς που θεωρούν ότι παρεκτρέπονται. Οταν, όμως, τα βάζει κανείς με την ίδια τη φύση, τιμωρείται.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

TIMOTHY SNYDER

Απέναντι στην τυραννία

20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα

μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 112

Ο Αμερικανός καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ δεν έχει ψευδαισθήσεις. Ο θρίαμβος του εθνολαϊκισμού και η εκλογή Τραμπ αποτελούν, κατά τη γνώμη του, ισχυρά τεκμήρια πως η δημοκρατίες κινδυνεύουν. Το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» ήταν το όνομα επιτροπής που στον Μεσοπόλεμο θέλησε να εμποδίσει τις ΗΠΑ να εναντιωθούν στη ναζιστική Γερμανία. Γι’ αυτό και παρουσιάζει είκοσι κανόνες πολιτικής εγρήγορσης για την προστασία του πολύτιμου δημοκρατικού πολιτεύματός μας: «Μην υπακούετε εκ των προτέρων», «Υπερασπιστείτε τους θεσμούς», «Προσοχή στο μονοκομματικό κράτος», «Μην ξεχνάτε ποτέ την επαγγελματική δεοντολογία», «Προσοχή στη χρήση όπλων» κ.λπ.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

SUDOKU

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΛΙΒΑΝΗΣ

Μέθοδοι λύσης όλων των Sudoku

εκδ. Δίαυλος, σελ. 240

Είναι η απόλυτη σπαζοκεφαλιά που κυριαρχεί στον 21ο αιώνα, ισότιμο εδώ και 20 χρόνια με το σταυρόλεξο στον Τύπο (πρώτη εμφάνιση στη γαλλική εφημερίδα La France, τον Ιούλιο του 1895), αλλά και πρόσφατα ως app στα κινητά. Παζλ αμερικανικής έμπνευσης, με προέλευση τα «μαθηματικά τετράγωνα του Euler» και με γιαπωνέζικη ονομασία («ένας αριθμός-μία θέση»), το Sudoku στηρίζεται στη συνδυαστική λογική και προϋποθέτει επιμονή και προσήλωση. Ο συγγραφέας, μαθηματικός και ειδικός Πληροφορικής, εξετάζει, με βάση και τη σχετική βιβλιογραφία, τους κανόνες και τις μεθόδους προσέγγισης των γρίφων, προτείνοντας εποπτικά και συστηματικά τους τρόπους επίλυσης ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που εμφανίζουν.

ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΥΙΛΚΙ ΚΟΛΛΙΝΣ

Ο ζωντανός νεκρός

Το πρώτο δικαστικό θρίλερ

μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Ποικίλη Στοά, σελ. 132

Φίλος του Καρόλου Ντίκενς, ο Ουίλκι Κόλλινς στη νουβέλα «Ο ζωντανός νεκρός» εξετάζει θέματα που έχουν σχέση με το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και τις αδυναμίες του, καθώς η ιστορία στηρίζεται σε μια γνωστή υπόθεση δικαστικής πλάνης στις ΗΠΑ. Ενας δικηγόρος που πάσχει από υπερκόπωση επισκέπτεται συγγενείς του σε μια γεωργική περιοχή της Ανατολικής Ακτής. Η εξαφάνιση του επιστάτη στο αγρόκτημα θα γίνει η αφορμή για να κατηγορηθούν ως υπεύθυνα δύο αδέρφια και να δικαστούν, ενώ παράλληλα εξελίσσεται μια τρυφερή ερωτική ιστορία. Καθαρή γραφή και επιτυχής σκιαγράφηση των χαρακτήρων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή