Στα 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης κάθε τηλεοπτικής άδειας

Στα 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης κάθε τηλεοπτικής άδειας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στο τηλεοπτικό πεδίο μετά και τη χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα τον προσδιορισμό της αξίας κάθε άδειας εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού περιεχομένου σε 35 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως θα προκηρυχθούν 7 πανελλαδικές άδειες, στην περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση στη διαγωνιστική διαδικασία, το ποσό που είναι πιθανό να συγκεντρωθεί ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τον στόχο που είχε θέσει δημοσίως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Στην επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρομάνος στον αρμόδιο υπουργό για να τον ενημερώσει και να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, λαμβάνονται υπόψη τα εξής δεδομένα. Τα 9 μέλη του Συμβουλίου κρίνουν «πως δεν θα δοθούν τα επόμενα χρόνια άδειες της ίδιας εμβέλειας και της ίδιας κατηγορίας», συνεπώς αποκλείονται εμμέσως οι σταθμοί πανελλαδικής κάλυψης θεματικού περιεχομένου.

Στην επιστολή τα μέλη σημειώνουν πως «oι χορηγούμενες άδειες παρέχουν δικαίωμα χρήσης ενός εθνικού πόρου ο οποίος με τις σημερινές συνθήκες, αλλά και τις γνωστές μη υιοθετημένες εισέτι στη χώρα μας αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τεχνολογίες, δεν είναι απεριόριστος». Δηλώνουν πως είναι «κοινώς γνωστές οι συνθήκες της τηλεοπτικής αγοράς και γενικότερα οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα» και αναφέρονται στον διεξαχθέντα κατά το παρελθόν έτος (και ακυρωθέντα μετά την απόφαση του ΣτΕ) διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του. Υπενθυμίζεται πως οι 4 υπερθεματιστές (ANTENNA TV, ΣΚΑΪ, Αλτερ Εγκο, Dimera) είχαν προσφέρει στη δημοπρασία περίπου 250 εκατ. ευρώ για 4 άδειες εθνικής εμβέλειας. Τέλος, το ΕΣΡ στην απόφασή του αναφέρεται στην τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη όπως καταγράφεται από την εταιρεία Media Services και στην πρόσφατη απόφαση της ίδιας της Αρχής και του κ. Παππά για την προκήρυξη των 7 αδειών εθνικής εμβέλειας.

Πριν από την απόφαση της ολομέλειας του ΕΣΡ προηγήθηκε η παράσταση των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το Θ. Κυριακού, Star με την παρουσία του κ. Γ. Βαρδινογιάννη και Alpha με τον κ. Κοντομηνά. Κατά πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες είχαν αμφισβητήσει το υψηλό τίμημα των τηλεοπτικών αδειών για το οποίο πίεζε η κυβέρνηση και είχαν ζητήσει από το ΕΣΡ να προχωρήσουν στη σύνταξη νέας μελέτης πριν λάβει την απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή