ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης στην Ιαπωνία

Τον Ιούνιο, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,3% στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 έφτασε τον Ιούνιο η κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 43 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Πρόκειται για άνοδο 2,3% της ιδιωτικής κατανάλωσης, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της ιαπωνικής οικονομίας και υπερβαίνει σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης μόλις κατά 0,6%. Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις στην τρίτη οικονομία του κόσμου, τον Ιούνιο σημείωσαν αύξηση κατά 2,1% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία συνάδουν με την αύξηση κατά 0,9% που σημείωσε η απασχόληση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και τη συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας στο 2,8%. Στην Ιαπωνία προσφέρονται περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας από όσες αιτήσεις υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, για 100 αιτήσεις υπάρχουν 151 θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι οι ελλείψεις προσωπικού δεν αφορούν πλέον μόνον τις θέσεις μερικής απασχόλησης αλλά και τις μόνιμες θέσεις εργασίας που αποτελούν το κύριο σώμα του εργατικού δυναμικού στην Ιαπωνία. Εχει προηγηθεί μία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας πλειοψηφούσαν οι θέσεις προσωρινής απασχόλησης, αλλά σήμερα οι ιαπωνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσφέρουν πολύ καλύτερους όρους απασχόλησης για να εξασφαλίσουν το αναγκαίο προσωπικό.

Παρά την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όμως, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή παραμένει αναιμικός στην Ιαπωνία, ενδεχομένως και επειδή πολλές επιχειρήσεις διστάζουν να αυξήσουν τις τιμές προκειμένου να μη χάσουν πελάτες. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, επίπεδο σαφώς χαμηλότερο από τον φιλόδοξο στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Σε μηνιαία βάση, άλλωστε, ο πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας, από τα οποία εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και μετατόπισε για μία ακόμη φορά τη χρονική στιγμή κατά την οποία ευελπιστεί να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό. Ετσι, ο ισχνός πληθωρισμός έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1%. Κατέγραψε έτσι το πέμπτο συναπτό τρίμηνο ανάπτυξης κυρίως χάρη στις αυξημένες εξαγωγές αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ