Το σχέδιο του Μακρόν για αλλαγή της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας

Το σχέδιο του Μακρόν για αλλαγή της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι, άραγε, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία υπεύθυνη για το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία; Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ αυτής της άποψης και το δήλωσε επανειλημμένα κατά την προεκλογική εκστρατεία του, προτείνοντας μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Παρότι και οι τρεις προκάτοχοί του είχαν προσπαθήσει να μεταρρυθμίσουν την εργατική νομοθεσία, στη συνέχεια δέχθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων. Συνεπώς, είναι απορίας άξιον αν ο κ. Μακρόν θα κατορθώσει να πραγματοποιήσει κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Αρχικά, το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία υπολογίζεται στο 9,6%, δηλαδή είναι διπλάσιο από αυτό της Γερμανίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είναι ωστόσο χαμηλότερο από εκείνο της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Στις συζητήσεις που είχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό με τα συνδικάτα και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στο ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να προκρίνει τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, ακόμη και σε θέματα που αφορούν τις ώρες εργασίας και τον βασικό μισθό.

Επίσης, προτείνει τη συγχώνευση των συμβουλίων των εργαζομένων εντός των επιχειρήσεων και τη θέσπιση ορίου για το ποσό αποζημίωσης λόγω απόλυσης, χωρίς να υπάρχει σοβαρός και ουσιαστικός λόγος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρόν επιθυμεί να διευκολύνει την απόλυση των εργαζομένων από τις εταιρείες σε περίπτωση που συντρέχουν οικονομικοί λόγοι.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg επισημαίνει ότι, ως συνήθως, τα πιο δύσκολα κρύβονται στις λεπτομέρειες. Ενα άλλο στοιχείο της εργατικής νομοθεσίας, το οποίο δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, είναι η εβδομαδιαία εργασία των 35 ωρών, καθώς πλέον δεν αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Μακρόν. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος ίσως να μη συναντήσει εμπόδια σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δεδομένου ότι το κλίμα δεν είναι τόσο αρνητικό. Πάντως, τα εργατικά συνδικάτα δεν έχουν τις ίδιες θέσεις όσον αφορά τις προτάσεις του κ. Μακρόν για τα εργασιακά. Το συνδικάτο CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, που αποτελεί δημιούργημα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, έχει κηρύξει απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου για τα μέτρα που προτείνει ο κ. Μακρόν.

Αντίθετα, το συνδικάτο CFDT και το συνδικάτο FO (Force Ouvriere), που διαθέτουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, εμφανίζονται πιο διαλλακτικά, καθώς δήλωσαν ότι θα περιμένουν έως τον Σεπτέμβιο, οπότε θα ανακοινωθούν τα προεδρικά διατάγματα για τα εργασιακά, ώστε να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή