Την άρση ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητά ο Μαδούρο

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητά ο Μαδούρο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 41,5% υπολογίστηκε το ποσοστό συμμετοχής στις αμφιλεγόμενες εκλογές της Βενεζουέλας για η Συντακτική Συνέλευση, που θέλησε ο Νικολάς Μαδούρο και κατά της οποίας η αντιπολίτευση καλεί από σήμερα σε νέες διαδηλώσεις. Στις κάλπες προσήλθαν λίγοι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μαζική αυτή συμμετοχή. 

Από χθες το βράδυ, οι αντίπαλοι του τσαβικού καθεστώτος κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα και την Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης, προορισμός της οποίας είναι η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας και η παραμονή του στην εξουσία.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

Από την πλευρά του ο Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν», χωρίς ωστόσο να προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας. 

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητά ο Μαδούρο-1

«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Οι εκλογές, ωστόσο, της Κυριακής βάφτηκαν με αίμα, καθώς τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Τατσίρα, τρεις στην Μερίδα, ένας στη Λάρα, ένας στη Θούλια και ένα στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στο Σούκρε, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό.

Ακόμη τουλάχιστον τέσσερα μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν την Κυριακή, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας. 

Υπενθυμίζεται ότι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσηκαν χθες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά βομβών μολότοφ και λίθων σε φονικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάχες.

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητά ο Μαδούρο-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συντακτική Συνέλευση θα διαθέτει υπερεξουσίες και στόχος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι μέσω αυτού του σώματος να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος.

Περισσότεροι από 120 νεκροί

Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών εδώ και τέσσερις μήνες οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο.

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητά ο Μαδούρο-3

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση. Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».

Καταδικάζουν την εκλογική διαδικασία ως παράνομη οι ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού», αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, « ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης ζητά ο Μαδούρο-4

Πηγή: REUTERS, ΒΒC, AΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή