Αρνητικό κλίμα με επίκεντρο τις καπνοβιομηχανίες

Αρνητικό κλίμα με επίκεντρο τις καπνοβιομηχανίες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών επηρεάστηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Αρχικά, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε άνοδος των δεικτών, λόγω της HSBC, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 5% στα εξαμηνιαία της κέρδη και την τρίτη επαναγορά μετοχών της φέτος. Αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε εξασθένηση, εξαιτίας της πτώσης των μετοχών των καπνοβιομηχανιών. Ο κλάδος είχε δεχθεί πλήγμα από την Παρασκευή, λόγω της ανακοίνωσης του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ότι σχεδιάζει να προτείνει να μειωθεί περαιτέρω η επιτρεπόμενη ποσότητα νικοτίνης στα τσιγάρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst 300 έκλεισε χθες -0,11%, ενώ ο MSCI, ο οποίος παρακολουθεί τους δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, είχε άνοδο 0,13%, τείνοντας να ολοκληρώσει τον Ιούλιο με τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο FTSEurofirst είχε τη χειρότερη κάμψη από τον Ιούνιο του 2016. Ο Dax στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,37% και ο Cac στο Παρίσι με πτώση 0,73%. Στην αμερικανική αγορά χθες ο τραπεζικός κλάδος είχε θετική πορεία, όπως και στην Ευρώπη. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών S&P Financial είχε άνοδο 0,83% πριν από το κλείσιμο και ήταν αυτός με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 11 μεγαλύτερων κλάδων. Ο Dow Jones ενισχυόταν 0,4% και ο S&P κατά 0,49% πριν από το κλείσιμο.

Το δολάριο εξασθένησε ως προς ένα καλάθι ισχυρών νομισμάτων και, συνολικά, τον Ιούλιο έχει αποδυναμωθεί 2,3%. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε χθες 0,28% σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. Το ευρώ προς το δολάριο ενισχύθηκε έως και τα 1,1840 δολ. Χθες στην αγορά πετρελαίου υπήρξε αρχική ευφορία, με τις τιμές του να ενισχύονται και να αγγίζουν σχεδόν τα υψηλότερα των τελευταίων δύο μηνών. Οι παράγοντες που λειτούργησαν ευνοϊκά για το επενδυτικό κλίμα ήταν η είδηση ότι την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ, αλλά και οι απειλές εκ μέρους των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Αργότερα, η τιμή του αργού Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 0,78% στα 49,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Brent είχε απώλεια 0,71% στα 51,85 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή