ΚΟΣΜΟΣ

Σαιξπηρική αυλαία για τον Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη Ρ. Πρίμπους

Η δραματική κατάληξη μιας σύντομης θητείας: Ο τέως πλέον προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους επιβιβάζεται σε μαύρο SUV έπειτα από ταξίδι με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το δικό του όχημα όμως θα κατευθυνθεί προς το σπίτι του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μεταβούν στον Λευκό Οίκο. Τη μοίρα του Πρίμπους μοιράζεται από χθες και ο Αντονι Σκαραμούτσι, καθώς αργά χθες ανακοινώθηκε ότι απομακρύνεται από επικεφαλής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, δέκα μόλις ημέρες μετά τον διορισμό του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο τρόπος εκπαραθύρωσης του άλλοτε κραταιού προσωπάρχη του, Ρέινς Πρίμπους, είχε τη δραματικότητα σαιξπηρικού έργου. Συνταρακτική είναι η περιγραφή πώς ο πλέον στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κάποτε εκλήθη να αποδείξει την αφοσίωσή του σκοτώνοντας μια μύγα που ενοχλούσε τον Τραμπ, διαπίστωσε την αποπομπή του: Αν και ο ίδιος ο Πρίμπους διατείνεται ότι μόνος του υπέβαλε κατ’ ιδίαν την παραίτησή του την Πέμπτη, ο Τραμπ δημοσιοποίησε το όνομα του αντικαταστάτη του μέσω τριών tweets. Στη συνέχεια κι ενώ το Air Force One προσγειωνόταν στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ έπειτα από ταξίδι στο Λονγκ Αϊλαντ, ο Πρίμπους επιβιβάστηκε αρχικά σε SUV με άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια, όμως, οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το όχημα για κάποιο άλλο και το αυτοκίνητο του Πρίμπους απομονώθηκε από την προεδρική αυτοκινητοπομπή με τελικό προορισμό... το σπίτι του. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει, άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες τον Πρίμπους και να τουιτάρουν, περιγράφοντας τη θλιβερή σκηνή. «Μοιάζει λες και ο Πρίμπους αναχώρησε για το σπίτι του, ενώ οι υπόλοιποι κατευθυνόμαστε προς τον Λευκό Οίκο», ήταν η ανάρτηση δημοσιογράφου του Politico. Kαθ’ όλη τη διάρκεια, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέμεινε στο αεροσκάφος του. «Καθώς διαδόθηκαν τα νέα για την απομάκρυνση του Πρίμπους, ορισμένοι ρεπόρτερ πλησίασαν το αυτοκίνητό του και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά τους. Ο Πρίμπους επιμένει ότι δεν απεπέμφθη και ίσως όντως η σκηνή με την αυτοκινητοπομπή να ήταν λιγότερο τραγική απ’ ό,τι φαινόταν. Παρ’ όλα αυτά είναι περίεργο γιατί ένας προσωπάρχης, ο οποίος υποτίθεται πως ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του, συνοδεύει τον πρόεδρο σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Οπως και το γεγονός πως αρχικά συμμετείχε στην επίσημη αυτοκινητοπομπή, αλλά κάπου στα μισά του δρόμου έμεινε πίσω. Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει ως πιθανότερο σενάριο πως η απομάκρυνσή του αποφασίστηκε μέσα στο Air Force One.

Το επεισόδιο με τη μύγα αποκαλύφθηκε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» και κατά την εφημερίδα αποτελεί απόδειξη σε τι βαθμό δοκιμαζόταν εσχάτως η σχέση των δύο ανδρών. «Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου δεν θα έπρεπε να έχει κανονικά τέτοια καθήκοντα», σχολίασε ανώνυμη πηγή στην έγκυρη εφημερίδα. Μία από τις πιο ενοχλητικές κοινές μνήμες τους ήταν όταν ο ελληνικής καταγωγής και θεοσεβούμενος χριστιανός ορθόδοξος Πρίμπους, ως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, θεώρησε πως ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί μετά τη διαβόητη συνέντευξη στην οποία ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε υποτιμητικά για τις γυναίκες. «Αδύναμος, αδύναμος, αδύναμος», έλεγε και ξανάλεγε τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ για τον Πρίμπους, ειδικά μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να αντικαταστήσει το Obamacare την περασμένη εβδομάδα.

Φαίνεται πως ο Πρίμπους ήταν ο πιο συνηθισμένος στόχος του Τραμπ όταν είχε διάθεση να κάνει μπούλινγκ στους συνεργάτες του. Ελεγε, π.χ., με έκδηλη ειρωνεία ότι «ο Πρίμπους θα γινόταν καλός πωλητής αυτοκινήτων» και τον κορόιδευε όταν εξέφραζε τη χαρά του που μπορούσε να διακρίνει το σπίτι του τη στιγμή που το Air Force One πετούσε πάνω από το Ουισκόνσιν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ