Στο 0,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο του 2017

Στο 0,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το β΄ τρίμηνο του 2017

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο, τον υψηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σημάδι ότι όντως εδραιώνεται και ενισχύεται η ανοδική τάση των τελευταίων ετών. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 1,9%. Οι δείκτες υπευθύνων προμηθειών (PMI) του Ιουλίου δείχνουν πολύ σημαντική αύξηση των προσλήψεων στα γαλλικά και στα ισπανικά εργοστάσια, σύμφωνα με την εταιρεία IHS Markit. Το μοναδικό στοιχείο που θα στενοχωρήσει την ΕΚΤ, που περιμένει η ανάπτυξη να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις, είναι ότι οι τιμές των πρώτων υλών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,6%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5%. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,5%, που είναι ο υψηλότερος από το 2011, ενώ η ισπανική οικονομία βρίσκεται καθ’ οδόν να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,3% το 2017, υψηλότερο από το 2007. Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι η ανεργία υποχώρησε τον Ιούνιο στο 9,1%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο 56,6% τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 57,6% του Ιουνίου, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Οι τιμές πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την IHS Markit, η παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό σχεδόν 4%, δηλαδή τον υψηλότερο των τελευταίων έξι ετών. Οι αυστριακές, γερμανικές και ολλανδικές εταιρείες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ στα ολλανδικά εργοστάσια η παραγωγή αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 75 μηνών. Γενικότερα, όμως, οι εταιρείες της Ευρωζώνης είχαν σημαντικές νέες παραγγελίες τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό. Παρότι υποχώρησε τον Ιούλιο και ο ρυθμός παραγωγής (σε χαμηλό έξι μηνών) νέων παραγγελιών (σε χαμηλό πέντε μηνών) και νέων εξαγωγών (σε χαμηλό τεσσάρων μηνών), παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. «Σαφώς και παραμένει η Γερμανία η ηγέτις της ανοδικής τάσης, και μόνον οι γειτονικές της Αυστρία και Ολλανδία είχαν υψηλότερο ρυθμό επέκτασης. Ομως, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ευρεία άνοδο. Ακόμη και η Ελλάδα είχε την πρώτη συνεχόμενη βελτίωση στη μεταποίηση εδώ και τρία χρόνια», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Ουίλιαμσον.

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την απασχόληση στη μεταποίηση, δεδομένου ότι η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Τα εργοστάσια στη Γαλλία προσλαμβάνουν με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2000 και τα ισπανικά εργοστάσια με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1998. Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 9,6% και στην Ισπανία στο 17,1%. «Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης είναι ένας από τους υψηλότερους της τελευταίας εικοσαετίας και η έκρηξη των προσλήψεων υπογραμμίζει τη θετική διάθεση που επικρατεί στα εργοστάσια της Ευρωζώνης», σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Στασιμότητα εισοδημάτων στις ΗΠΑ

Τα σημάδια δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για την αμερικανική οικονομία όσο της Ευρώπης. Η κατανάλωση επιβραδύνθηκε, για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, και η πτώση των πληρωμών από μερίσματα προκάλεσε στασιμότητα των εισοδημάτων, σημάδι ότι η οικονομία ίσως να μην ενισχυθεί τόσο πολύ από τα νοικοκυριά το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Τον Ιούνιο, οι αγορές αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ τον Μάιο είχαν αυξηθεί κατά 0,2% και τα εισοδήματα παρέμειναν στάσιμα. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% σε ετήσια βάση. Ο Ιούνιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας μείωσης της κατανάλωσης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, δεδομένου ότι η κατανάλωση συνεισφέρει το 70% του ΑΕΠ. Τα εισοδήματα παρέμειναν στάσιμα τον Ιούνιο, εξαιτίας της μείωσης των πληρωμών από μερίσματα κατά 3%, ενώ τον Μάιο οι πληρωμές είχαν αυξηθεί κατά 4,8%. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στη διάρκεια του 2017. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών κατά 0,4%, που, σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση των προσλήψεων, τη βελτίωση των οικονομικών και τον χαμηλό πληθωρισμό, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να αυξήσουν την κατανάλωση τους επόμενους μήνες. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι θα απαιτηθεί καιρός μέχρι αυτός να φτάσει στον στόχο 2% της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή