Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι σκαλωσιές και ο Περικλής

Κύριε διευθυντά
Λαμπρό το άρθρο της Γιώτας Συκκά («Καθημερινή» 1/7/17) και λαμπρή η επιστολή του Κ. Ν. Σταμπολή («Καθημερινή» 8/7/17). Μια περίληψη: περισσότερα από 31 χρόνια σκαλωσιές, ενώ επί Περικλή χρειάσθηκαν 11 προς ολοκλήρωσιν! Είμαι 86 ετών και διερωτώμαι εάν θα προλάβω τον Παρθενώνα έτοιμο. Προτείνω τα εξής, πιθανόν δύσκολα, για να ικανοποιήσουν και τους καημένους τουρίστες που έρχονται από μακριά για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό μνημείο του πολιτισμού μας. Να αφαιρούνται οι σκαλωσιές από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο ή, αλλιώς, να παραμείνουν στο πίσω ήμισυ του ναού μέχρι τέλους εργασιών εκεί και τότε να τοποθετηθούν στο έμπροσθεν ή, εναλλακτικά, δεξιά/αριστερά. Ασφαλώς οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να προγραμματίσουν θετικά και ανάλογα τις λεπτές και επίπονες εργασίες τους.

Δημητριος Γ. Καπαϊτζης, Ναυπηγός μηχανολόγος

Από τη Σίκινο με αγάπη

Κύριε διευθυντά
Σε συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 21/07/2017 με τίτλο «Μυστικό 17 αιώνων στο Αιγαίο», θα ήθελα να τονίσω ότι η αναστήλωση του μνημείου της Επισκοπής είναι ένα όνειρο πολλών δεκαετιών που είχαμε τη χαρά και την τιμή να προχωρήσουμε το τελευταίο ενάμισι έτος της θητείας μας. Θερμά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τέως Δήμαρχο Σικίνου κ. Γιάννη Συρίγο καθώς και τους κ. Μιχάλη και Πέτρο Φρονίστα που μας έφεραν σε επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και που πίστεψαν σε εμένα και μου έδωσαν ώθηση και κουράγιο να κυνηγήσω την υλοποίηση αυτού του ονείρου, κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ακατόρθωτο. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι, όταν αναλάβαμε, δεν είχε ξεκινήσει η εκπόνηση κάποιας σχετικής μελέτης και δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.  Η έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών ήταν αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας πολλών και διαφορετικών φορέων, που φέραμε στο ίδιο τραπέζι. Στην προσπάθειά μας, καίρια ήταν η συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με την οποία ο δήμος μας συνεργάζεται στενά και διαχρονικά για διάφορα θέματα (ενδεικτικά: Πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού, Πρόγραμμα περιορισμού της χρήσης της πλαστικής σακούλας) και μέσω της οποίας εντοπίστηκε ο χορηγός, κ. Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος χρηματοδότησε τη στατική και τη γεωτεχνική μελέτη, που ήταν αναγκαίες για να ενταχθεί στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η αναστήλωση του μνημείου. Οι υπόλοιπες μελέτες εκπονήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία και επέβλεψε όλες τις μελέτες του έργου, υπό την καθοδήγηση του εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτριου Αθανασούλη, τον οποίο εγκάρδια ευχαριστώ για την καθημερινή και άψογη συνεργασία. Η συμβολή του ήταν καθοριστικότατη.  Η ένταξη της αναστήλωσης της Επισκοπής στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα ήταν αδύνατη δίχως τη στήριξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, ενώ ο μητροπολίτης Σύρου, σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της όλης προσπάθειας.  Η έναρξη των αναστηλωτικών εργασιών του μνημείου της Επισκοπής αποτελεί το επιστέγασμα αλλεπάλληλων και επίπονων ταξιδιών και συναντήσεών μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ελπίζουμε ότι η αναστήλωση της Επισκοπής θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας προς μίμηση για μελλοντικά εγχειρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βασιλης Μαρακης, Δήμαρχος Σικίνου

40 χρόνια χωρίς τη Μαρία Κάλλας

Κύριε διευθυντά
Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο της μεγαλύτερης αοιδού του 20ού αιώνα, της Μαρίας Κάλλας.

Η ξεχωριστή αυτή καλλιτέχνις, που τίμησε το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, δεν έχει τύχει ανάλογης τιμής στην πατρίδα της. Μόνον τέσσερις δήμοι της Περιφέρειας Αττικής την τίμησαν, δίνοντας το όνομά της σε δρόμους της περιοχής τους.  Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία αίθουσα συναυλιών με το όνομά της. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) έχει πέντε αίθουσες, καμία όμως με το όνομα της μοναδικής αοιδού. Προτείνω λοιπόν προς τη διοίκηση του ΜΜΑ, η μεγάλη αίθουσα των Φίλων της Μουσικής να μετονομασθεί σε αίθουσα «Μαρίας Κάλλας» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον θάνατό της.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Ο πρωθυπουργός και οι νομομαθείς

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με τον πολυσυζητημένο διορισμό της κ. Βασιλικής Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα: Αναρωτιέμαι, αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης και λειτουργίας ενός προσωπικού νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, με νομικούς επιλεγμένους από τον ίδιο προσωπικά, όταν για τις ανάγκες της εκτελεστικής εξουσίας (διοίκηση) υπάρχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), θεσμός που λειτουργεί στη χώρα πάνω από 100 χρόνια ως ανώτατη κρατική αρχή με συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό χαρακτήρα και αρμοδιότητα εκπροσώπησης του Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων: Είναι γνωστό ότι σε κάθε υπουργείο, στο πλαίσιο της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, λειτουργεί γραφείο νομικού συμβούλου του ΝΣΚ πλήρως οργανωμένο, αποτελούμενο από δημόσιους λειτουργούς - νομικούς (κύριο προσωπικό ΝΣΚ) επιφορτισμένους από τον νόμο με το παραπάνω έργο.  Αν ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι ο ίδιος νομικός και χρειάζεται νομική στήριξη κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ως πρωθυπουργός (θεσμός) της χώρας και όχι ως ιδιώτης (δικαιούμενος, στην περίπτωση αυτή, να αναθέτει τις προσωπικές του νομικές υποθέσεις σε οποιονδήποτε δικηγόρο ή νομικό της αρεσκείας του και να τον πληρώνει αναλόγως για τις υπηρεσίες του), τότε θα μπορούσε να ζητήσει τη σύσταση, «παρά τω πρωθυπουργώ», ενός γραφείου νομικού συμβούλου (ΝΣΚ) το οποίο αναμφισβήτητα θα συνέφερε και οικονομικά τη χώρα στο πλαίσιο μείωσης των δημοσίων δαπανών, δεδομένου ότι το κύριο προσωπικό ΝΣΚ με μισθολογική αντιστοιχία προ τους δικαστικούς λειτουργούς έχει κι αυτό υποστεί περικοπές στους μισθούς του περίπου 70% Αλήθεια, ποιο είναι το κόστος λειτουργίας της σημερινής Γραμματείας Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού; Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι η λειτουργία ενός γραφείου νομικού συμβούλου του ΝΣΚ στον εκάστοτε πρωθυπουργό θα μπορούσε να συμβάλει και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στη λήψη των αποφάσεων αυτού και κυρίως στην ανιδιοτελή εφαρμογή του δικαίου για την ανάδειξη ενός κράτους δικαίου.

Μπεσσυ Παπασωτηριου-Μπενου, Συντ/χος Συμβολαιογράφος Αθηνών

Θεριακλήδες θεατρόφιλοι

Κύριε διευθυντά
Τώρα το καλοκαίρι στα υπαίθρια θέατρα όλοι οι μερακλήδες καπνίζουν αρειμανίως χωρίς σεβασμό στον διπλανό, χωρίς σεβασμό στους ηθοποιούς που καταθέτουν την ψυχή τους στο σανίδι. Πήγαν στο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών (Φρόντζου) στα Γιάννενα, σε ανοιχτό θέατρο 5.000 θέσεων, ο εγγονός μου με τον πατέρα του να παρακολουθήσουν την παράσταση «Λυσιστράτη» του Μπέζου κ.λπ. Μια «κυρία» κάπνιζε δίπλα στον εγγονό μου, που τον είχε στριμώξει κιόλας, και τον ενοχλούσε φοβερά. Ο πατέρας του, πολύ ευγενής, δεν είπε κάτι. Κακώς! Υστερα από λίγο, από τη σκηνή ο κ. Μπέζος τής είπε «θα έλθω να σου πάρω το τσιγάρο», και μπράβο του, και πήρε το τσιγάρο. Δεν αλλάζουν ούτε σέβονται τίποτα αρκετοί Ελληνες.

ΥΓ.: Δεν υπάρχει χώρος στην Ελλάδα από τα καφενεία, τα εστιατόρια μέχρι και τις παιδικές χαρές που να μην καπνίζουν οι Ελληνες.

Κωνσταντινος Λ. Μπουραντας, Καθηγητής Παθολογίας και Αιματολογίας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ