Αξιοποιούν δεδομένα των πελατών τους και καταγράφουν υψηλά κέρδη

Αξιοποιούν δεδομένα των πελατών τους και καταγράφουν υψηλά κέρδη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 41 της χρόνια, η Apple είναι πλέον μια αξιοσέβαστη κυρία του κλάδου της τεχνολογίας. Αντί, όμως, να οδεύει προς τη συνταξιοδότησή της, αναπτύσσεται εντυπωσιακά. Την Τετάρτη, η μετοχή της σημείωσε άνοδο 5%, φθάνοντας στο σημείο ρεκόρ των 157,14 δολαρίων, μετά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 822 δισ. δολάρια – βρίσκεται πάνω από κάθε άλλη εταιρεία στο χρηματιστήριο. Και αυτό, προτού κυκλοφορήσει η νέα σειρά iPhone (αναμένεται το φθινόπωρο), με την επέτειο των 10 ετών από την κυκλοφορία του αρχικού μοντέλου. Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων κατά 10% μέσα στο έτος.

Και η Apple δεν είναι η μόνη που έχει αυτή την πορεία. Αλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως οι Microsoft, Amazon και Alphabet, μητρική της Google, αλλά και νεότερες εταιρείες όπως η Facebook, σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη, παρά το ιλιγγιώδες μέγεθός τους. Μυστικό της επιτυχίας τους, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές, είναι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει γύρω από τους πελάτες τους και η ικανότητά τους να τους πωλούν κάθε είδους προϊόντα. «Αυτή η μικρή ομάδα εταιρειών συντάσσει τους κανόνες του συστήματος με το οποίο θα λειτουργήσει η νέα οικονομία», εκτιμά ο Μπραντ Σλίνγκερλεντ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου μετοχών τεχνολογίας στην Janus Henderson. Για την Apple, η επιτυχία που σημειώνει τελευταία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι το 2016 μειώθηκαν τα κέρδη της για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, ενώ καταβαραθρώθηκαν οι πωλήσεις της στην Κίνα.

Η δεύτερη σε σημασία κατηγορία της εταιρείας είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες, το Apple Store, οι ταινίες και η μουσική που μπορεί να φορτώσει κανείς στον υπολογιστή του. Σύμφωνα με τον Τριπ Μίλερ της Gullane Capital Partners, που αγόρασε μαζικά μετοχές της Apple όταν ήταν η τιμή τους ήταν κάτω από τα 100 δολάρια, «η Wall Street συνειδητοποιεί ότι η επόμενη σειρά επιτυχημένων προϊόντων δεν θα είναι κάποιο αυτοκίνητο της Apple ή κάτι σαν το Watch, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών». Ο κ. Μίλερ έχει επίσης μετοχές της Alphabet και της Amazon. Πιστεύει ότι αυτές οι εταιρείες γίνονται πανίσχυρες επειδή έχουν μεγάλους ισολογισμούς με απεριόριστα κεφάλαια και περιθώρια δανεισμού.

Συνήθως, η Apple αναβαθμίζει τα iPhone κάθε δύο χρόνια. Αυτή τη φορά έχει καθυστερήσει κατά ένα χρόνο και οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια μεγάλη άνοδο της ζήτησης το φθινόπωρο όταν θα εμφανισθεί το νέο μοντέλο. «Οποιο προϊόν προωθήσει φέτος θα επιτύχει, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κάτι που θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα», εκτιμά ο Αμίτ Νταργιανάνι, αναλυτής της RBC Capital Markets. Ο ίδιος προεξοφλεί, όμως, πως δεν πρόκειται να συνεχισθεί αυτή η ανάπτυξη το 2019, όταν θα έχει εξανεμισθεί ο ενθουσιασμός για το νέο iPhone. Το νέο μοντέλο αναμένεται να κοστίζει πάνω από 1.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή