Στα σκαριά η έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου

Στα σκαριά η έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση και έβδομου κατά σειράν εταιρικού ομολόγου (προηγήθηκαν οι εκδόσεις των MLS, IKEA, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Sunlight, Tέρνα Ενεργειακή) μέσα στον Αύγουστο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όπως πληροφορείται η «Κ», καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Το νέο εταιρικό ομόλογο που θα εκδοθεί αφορά εισηγμένη εταιρεία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να εκδοθούν τουλάχιστον 3 νέα εταιρικά ομόλογα από εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και επίσης στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι και δύο ναυτιλιακές εταιρείες. Μέσα στο επτάμηνο του 2017 εκδόθηκαν τέσσερα εταιρικά ομόλογα και αντλήθηκαν συνολικά 610 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων στις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου παραμένουν χαμηλότερα του 4,6%, γεγονός που αποτυπώνει και τη μείωση του επενδυτικού ρίσκου της χώρας μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ έχει απόδοση 3,13% με την τιμή να ανέρχεται στα 101,80 λεπτά του ευρώ. Το ομόλογο του Μυτιληναίου εμφανίζει απόδοση 3,11% και τιμή στα 100,16 λεπτά του ευρώ. Επίσης, το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή έχει απόδοση στο 3,86% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 100,17 λεπτά του ευρώ, το ομόλογο της Sunlight έχει απόδοση στο 4,25% με την τιμή να ανέρχεται στα 100,30 λεπτά του ευρώ και η απόδοση του ομολόγου της Housemarket (θυγατρική του ομίλου Fourlis) έχει απόδοση στο 4,55% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 102,00 λεπτά του ευρώ.

Τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν την εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Μετά την έναρξη της ύφεσης, οι καλές και δυναμικές εισηγμένες εταιρείες ως μέσον άμυνας είτε είχαν προσεγγίσει ξένες τράπεζες μέσω θυγατρικών τους, για να εξασφαλίσουν τον πολυπόθητο δανεισμό, είτε είχαν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπραγματευθούν τη συνέχιση του τραπεζικού δανεισμού τους με καλύτερους όρους ή την έκδοση εταιρικών ομολόγων με επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα απ’ αυτά που θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή